alert = afa

Home
Inhoud 4-2011
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

Augustus 2011
01. Een tiental Voorposters uit Nederland en Vlaanderen neemt deel aan het Hongaars ultranationalistische muziek- en cultuurfestival Magyar Sziget in Verőce, georganiseerd door de extreemrechtse beweging HVIM (Jeugdbeweging van de 64 graafschappen). De hoofdact van het festival is de Zweedse extreemrechtse Skrewdriver-coverband Saga, de favoriet van Anders Breivik. Ook de Hongaarse Blood & Honour-band Vérszerzödés, die al meermaals heeft opgetreden voor Blood & Honour Vlaanderen is te gast. Undercoverjournalisten van de Britse krant The Sun zijn aanwezig en filmen dat zowel in het publiek als op het podium veelvuldig de Hitlergroet wordt gebracht en dat er allerlei naziprularia en exemplaren van Mein Kampf worden verkocht. Ze filmen onder meer Chris Hurst (BNP) terwijl hij de Hitlergroet brengt tijdens het optreden van Saga. Na de publicatie wordt Hurst hiervoor en voor de uitspraken die hij tegenover de journalisten had gedaan uit de BNP gezet. Er is ook een politiek congres van HVIM en Jobbik waarop verschillende buitenlandse extreemrechtse verenigingen zijn uitgenodigd zoals Voorpost, het Poolse Mlodziez Wszechpolska en Roberto Fiore van Forza Nuova. Er wordt ook een presentatie gegeven door de beruchte Zsolt Tyirityán, leider van de Hongaarse neonazistische paramilitaire organisatie Betyársereg (het leger van de Brigands). Deze ultragewelddadige groepering houdt zich voornamelijk bezig met de jacht op de Roma-bevolking. Bart Van Gucht, kringleider van Voorpost Leuven, geeft er een videopresentatie over "35 jaar Voorpost". De Voorpostdelegatie brengt eveneens een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats in het Hongaarse Budaörs, waar ook enkele Oostfronters uit Vlaanderen en Nederland begraven liggen.
04. Lega Nord-senator en burgemeester Gianvittore Vaccari komt voor een tweedaags bezoek naar België. Hij brengt een bezoek aan Vlaams Belang Eeklo en ontmoet er onder meer de voorzitter van VB-Eeklo Peter Pauwels.
13. Een congres van het Nederlandse Netwerk Nationale Socialisten, voorheen Nationale Jeugd Nederland, met als thema "Nationalisten tegen Imperialisme" vindt plaats in café Den Bengel in Antwerpen. De bijeenkomst was aanvankelijk gepland in het Nederlandse Ede, maar werd geannuleerd nadat het adres door AFA achterhaald werd. Er is een spreker van NSA/ANS en van B&H Vlaanderen/Combat 18. Naar eigen zeggen zijn ze met ruim dertig man en is er na afloop een optreden van de Duitse neonaziband Project Chaos.
19. De extreemrechtse neofolkband Blood Axis speelt in The Steeple in Waregem, onder het publiek zijn ook heel wat aanhangers van extreemrechts waaronder enkele Nederlanders.
19. Een vijftiental leden van het KVHV bezetten een tijdlang de IJzertoren in Diksmuide. Ze ontrollen een spandoek met de boodschap 'Vlaamse studenten eist zelfbestuur'. Hoofdmotivatie voor de actie was het dingen naar een prijs ter waarde van 500 euro uitgereikt door Bruno Valkeniers aan de studentenvereniging met de beste studentengrap.
20. Voorpost organiseert haar traditionele Kameraadschapsavond aan de vooravond van de IJzerwake, dit jaar in de Vleterranch in Westvleteren. Aan deze zang- en verbroederingsavond nemen naast Voorpost Vlaanderen en Nederland leden deel van VNJ, NSV!, NJSV en VB. Er is muzikale begeleiding van de zusjes Goedele en Sabine Torfs en van Jan Janssens. De zangavond wordt geleid door Francis Van den Eynde (ex-VB/Belfortploeg), Geert Brouwers (VB) en Volkerd Staes (NJSV).
21. In Steenstrate vindt de tiende IJzerwake plaats onder het motto 'Vlaanderen staat'. De IJzerwake is de rechts-radicale afsplitsing van de jaarlijkse traditionele Vlaams nationalistische IJzerbedevaart. Er zijn meer dan 5000 bezoekers op het evenement. Gastspreker en VB-medewerker Johan Sanctorum pleit in zijn toespraak voor eenheid in de Vlaamse Beweging. Voorzitter van de IJzerwake Wim De Wit sluit zijn speech af met de gespierde woorden: "En vooral daarom moeten we ons eerst zien te bevrijden van het Griekenland aan de Maas. En ik herhaal… zonder België, omdat het niet anders kan! En desnoods tegen België, als het moet!". Er is ook een optreden van Dietwin Elbers, zoon van Jef Elbers. Verder het gebruikelijke: misviering, vendelzwaaien, zangstonde, vlaggenparade en kranslegging van o.a. de verenigingen Voorpost, VNJ, VVB, NSV!, KVHV, NJSV en de gedisciplineerde parade van de VNJ muziekkapel.
26. Philippe Chansay-Wilmotte, advocaat en Luiks lijsttrekker van de Personen Partij/Parti Populaire, doet discriminerende uitspraken in de krant Le Soir. Hij deed de volgende uitspraak : "Pour moi, l'Islam c'est pour les Arabes ce que fut le nazisme pour les Allemands". De Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie (MRAX) heeft een dubbele aangifte gedaan, voor racisme, het zaaien van haat en discriminatie bij de procureur des Konings en bij de Orde van de Vlaamse Balies.
27. Voormalig VB-volksvertegenwoordigster Hilde De Lobel en VBJ-Antwerpen-voorzitster Barbara Bonte houden een toespraak op het tweedaagse verkiezingscongres van de partij Pro Deutschland in Berlijn.

September 2011
03. In Bergen Op Zoom wordt door Voorpost Rijnmond en de Vrije Nationalisten West-Brabant een vormingsnamiddag georganiseerd over de geschiedenis van de tachtigjarige oorlog (de Nederlandse opstand tegen de Spaans-Habsburgse koning Filips II in de 16-17 de eeuw). Sprekers van dienst zijn de Vlamingen Thomas Verachtert (VB-Antwerpen) en Peter Pauwels (KVHV-Gent/VB-Eeklo).
03. In het Duitse Dortmund wordt de 7de 'Nationalen Antikriegstag' gehouden, een neonazistische en ultranationalistische optocht tegen "de oorlogen en het winstbejag van de imperialistische grootmachten". Aan de betoging nemen 700 neonazi's deel, waaronder enkele Belgen van onder meer Jeune Nation. Een tegenbetoging brengt 1500 mensen op de been.
04. Op de Gordel, het sportief Bloso evenement in de rand rond Brussel, voert Voorpost actie in Linkebeek. De waarnemende burgemeester Damien Thiéry (FDF) van Linkebeek had aangekondigd dat hij tijdens de doortocht van het evenement door de gemeente Linkebeek geen politieke uitingen zou toestaan. Dit zag Voorpost als een provocatie waarop ze met een vijftiental met Leeuwenvlaggen deelnemen aan de etappe naar Linkebeek. Aangekomen aan het gemeentehuis brullen ze de Vlaamse Leeuw en anti-Waalse leuzen. Ondanks het verbod grijpt de politie niet in.
09. Het VB meldt in een persmededeling dat Anke Vandermeersch de nieuwe voorzitster wordt van de VB-fractie in de Senaat. Ze neemt de plaats in van Jurgen Ceder, die uit ongenoegen met de huidige koers en de machtsconcentratie van de partijleiding uit de partij stapte. De voorbije maanden namen heel wat VB'ers van het eerste uur ontslag na de uittocht van Frank Vanhecke, Marie Rose Morel en de uitsluiting van Francis Van den Eynde en zijn Belfortploeg. Zo verlieten volgende pioniers de partij: Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens, Erik Arckens, Koen Dillen, Steven Dupont, Jurgen Ceder, Luk Van Nieuwenhuysen en Tom Van Den Troost. Verder is er ook dissidentie bij de VB-afdelingen van Zwevegem, Wielsbeke, Affligem, Zoutleeuw, Herk De Stad, Maaseik, Maasmechelen, Liedekerke, Wervik, Affligem en Beerse. De drie VB-ers Luc Sevenhans, Bruno Stevenheydens en Karim Van Overmeire stapten over naar de N-VA.
09. De Vlaams Belang Jongeren zijn te gast in Zweden bij een tweedaags jongerencongres van de extreemrechtse Zweedse Democraten (SDU). VBJ-voorzitster Barbara Pas geeft er een toespraak en de delegatie neemt deel aan een optocht. Er zijn voor het congres ook leden uitgenodigd van het Italiaanse La Destra en het Oostenrijkse Ringes Freiheitlicher Jugend (RFJ).
09. De overkoepelende organisatie Gilliamskring (waar de Vlaamse Volks Beweging Ekeren en de jongerenafdeling Jong Manifest deel van uitmaken) organiseert een meeting in zaal De Geesten in Ekeren onder de noemer 'Alle macht aan de Republiek'. Er zijn toespraken van Mia de Schamphelaere (CD&V) en Gerolf Annemans (VB) en als afsluiter is er een optreden van de folkgroep Boreas.
11. Werkgroep HEKALO (Hechtenis KAmp LOkeren) herdenkt in de Paterskerk in Lokeren de Vlaamse "repressieslachtoffers" en hun lotgenoten die omgekomen zijn in Hechteniskamp Lokeren. Het oorspronkelijk Duitse krijgsgevangenkamp werd van 1944 tot 1947 gebruikt als hulpgevangenis/pensionaat voor duizenden oorlogscollaborateurs. Onder meer een delegatie van Voorpost en Vlaams Belang woont de herdenkingsmis bij. Hoofdorganisator van de herdenking is Hector Van Oevelen, verslaggever van het Vlaams-nationalistisch weekblad 't Pallieterke en onder meer actief in het IJzerwakecomité.
11. Een dertigtal leden van het Front National en Mouvement Nation worden gearresteerd in Brussel nadat ze een door de burgemeester verboden herdenking willen houden voor de slachtoffers van 11 september 2001 in New York. Er worden eveneens een tiental antifascisten en enkele moslims opgepakt. Eerder op de dag gaven de FN-kopstukken Charles Pire, Philippe Duquenne en Eddy De Smedt bloemen en een brief af aan de Amerikaanse ambassade.
12. In Dendermonde gaat de rechtszaak van start tegen de B&H Vlaanderen/Combat-18-groep en hun tijdschrift BBET. Van de zeventien gedagvaarde neonazi's (Mark Horemans, Noël De Bruyn, Tom Broche, Chris Moorkens, Gert Pieters, Joost Van Impe, Karel Hermans, Stefan Satory, Robin Ribus, Stan Van Meerhaeghe, Rudiger Piron, Geert De Haes, Johan Eelen, Tomas Boutens, Joeri Van Der Plas, Stijn van Meirhaeghe en Henk Menten) komen er slechts acht bij de rechtbank opdagen. Tijdens de rechtszaak wordt een video vertoond die werd gevonden bij de huiszoekingen in de Leopoldskazerne waarop onder meer enkele gemaskerde militanten te zien zijn bij schietoefeningen en het gooien van molotovcocktails. Er worden ook fragmenten voorgelezen uit het door Tomas Boutens geschreven document 'White Freedom Fighter'. Het is een soort terroristische handleiding voor een blanke revolutie met o.a. details over vuurwapens en explosieven, een verantwoording en een voorbeeld van een opeisingbrief. Bedoeling zou geweest zijn het land te destabiliseren en om door middel van aanslagen bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en zo een nationaal-socialistisch regime te installeren. Voor hoofdverdachte Tomas Boutens wordt acht jaar cel en een boete van € 27.500 gevraagd en nog eens vier jaar voor handel in anabolen en andere dossiers o.a. in verband met geweldplegingen. Voor de drie andere hoofdverdachten, Joeri Van Der Plas, Mark Horemans en Stijn Van Meirhaeghe wordt vijf jaar gevangenisstraf en een boete van € 11.000 gevraagd.
13. De advocaat van de familie van de vermoorde kinderoppas Oulematou, die op 11 mei 2006 door de racistische schutter Hans Van Themse werd doodgeschoten, tekent beroep aan tegen het vonnis van de Antwerpse arbeidsrechtbank. Volgens die rechtbank werd ze gedood uit racisme en niet omwille van haar activiteit als kinderoppas, wat zou betekenen dat het niet om een arbeidsongeval gaat en dat bijgevolg het Fonds voor Arbeidsongevallen geen materiële schadevergoeding hoeft uit te keren.
16. Philip Dewinter is te gast in Bonn voor een ontmoeting met de kopstukken van Pro-NRW.
16. Enkele tientallen militanten van Blood & Honour Vlaanderen, Wallonië en Nederland gaan gezamenlijk naar de tweedaagse ISD-Memorial in Engeland.
17. Voorpost Leuven organiseert een stamtafel om de Voorposters uit Nederland op te vangen die de volgende ochtend naar de betoging in Linkebeek gaan.
18. Enkele duizenden Vlaams-nationalisten van het Taal Aktie Komitee, Voorpost, Vlaamse Volks Beweging en het Brussel-Halle-Vilvoorde Komitee betogen in Linkebeek. Er is ook een delegatie aanwezig van Voorpost Nederland waaronder John Middelman, Tom van den Hoek, Paul Peters, Michel Hubert, Willem van Dijk, Ben van der Kooi, Simone Margretti en Bernie Flapper. Er zijn ook verschillende politici aanwezig van de partijen Vlaams Belang en N-VA. Er doet zich een incident voor tijdens een live-interview met drie N-VA-kopstukken Ben Weyts, Theo Francken en Jan Jambon voor het actualiteitenprogramma De Zevende Dag. De kopstukken van VB wringen zich tot groot ongenoegen van de N-VA-ers tijdens het interview in beeld en klagen aan niet aan bod te komen bij de VRT.
19. In Sint-Niklaas wordt de 23-jarige Kevin R. gearresteerd nadat hij op straat bedreigingen en racistische beledigingen uitte aan twee voorbijgangers van buitenlandse afkomst. Hij was in het bezit van een luchtdrukpistool en enkele keukenmessen maar niemand raakt gewond. De man, die oorspronkelijk afkomstig is uit Maastricht, wordt via snelrecht gedagvaard voor verboden wapendracht, bedreigingen en racistische beledigingen.
21. Het Hof van beroep van Brussel bevestigt het vonnis van de Correctionele rechtbank van 16 juni 2008 tegen negationist en neonazi Vincent Reynouard. Hij werd in 2008 veroordeeld wegens inbreuk op de negationisme-wet voor het herhaaldelijk en massaal verspreiden van negationistische folders en pamfletten in St-Aghata Berchem. Het hof heeft de straf van één jaar gevangenis en de boete van € 24.789,35 bevestigd. Het Hof is ook overgaan tot de inbeslagname van alle goederen die bestemd waren voor het plegen van strafbare feiten en beval de onmiddellijke arrestatie van de veroordeelde die ondergedoken in Frankrijk leeft. Hij werd in het verleden in Frankrijk reeds meerdere keren veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Vincent Reynouard was actief bij het neonazistische Parti Nationaliste Francais Européen (PNFE) en draaide de Franse tak van Vrij Historisch Onderzoek (VHO) van de gebroeders Verbeke. Hij was ook de voorman van het radicale Mouvement du Combat Saint-Michel, een katholieke vereniging die openlijk sympathiseert met het nationaal-socialisme en het historisch revisionisme.
24.Werkgroep de Ronde Tafel organiseert in 't Vosken in Gent een lezing met Koenraad Elst. Hij komt uitleg geven over het onderzoek naar de wortels van de Indo-Europese taalfamilie. De Gentse werkgroep organiseert maandelijks lezingen en debatten met voornamelijk pseudowetenschappelijke thema's. Koenraad Elst is kernlid van de denktank Res Publica en auteur bij het extreemrechts conservatieve kwartaalblad Seccesie.
25. De VB-afdeling Berchem organiseert in zaal De Gietschotel in Borgerhout een themanamiddag over heidendom. Er wordt een inleiding gegeven door Stefaan Van Den Eynde van Werkgroep Traditie. Na de inleiding volgt een panelgesprek tussen deelnemers van VB, NSV, Werkgroep Hagal en Voorpost. Stefaan Van Den Eynde was één van de Vlaamse personen die het manifest van Breivik in zijn mailbox ontving. Tegenwoordig is hij actief bij N-VA.
29. De nieuwe debatclub Res Publica van VB-er Johan Sanctorum organiseert in zaal Extra Time in Hoboken een debat over 'Islam in Europa, vriend of vijand?'. Opvallende genodigden zijn Abu Imran van Sharia 4 Belgium en Philip Dewinter. Andere deelnemers zijn Ergun Top (CD&V) en islamcriticus Wim Van Rooy. Voorpost zorgt voor de veiligheid en ook de politie is massaal aanwezig. Van een debat komt niet veel, de bedoeling van Sanctorum was dan ook een mediastunt en zoals verwacht komt het tot schermutselingen met de mensen van Sharia 4 Belgium.
29. KVHV-Gent organiseert haar politiek openingsdebat aan de UGent met als thema 'De laatste staatshervorming'. Het debat, met deelnemers van de verschillende Vlaamse partijen, wordt gemodereerd door VRT-moderator Ivan De Vadder. Voor N-VA is Jan Peumans aanwezig en voor het VB Gerolf Annemans. De opkomst is bijzonder laag en ook het gratis vat in café Het Parlement, waarboven ook het hoofdkwartier van KVHV-Gent is gevestigd, trekt nauwelijks belangstellenden.
29. Er ontstaat commotie wanneer Bert Deckers (VB) en zijn vrouw te horen krijgen dat hun kind van twee jaar niet welkom is bij een kinderopvang in Balen. De onthaalmoeder die van Aziatische afkomst is besluit dat het kind niet welkom meer is nadat ze de extreemrechtse achtergrond van VB provincieraadslid Deckers op het inschrijvingslijst ontdekt. Deckers doet aangifte bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR).
30. Het N-SA organiseert een 'protestmeeting' in Den Bengel in Antwerpen omtrent de rechtszaak tegen hun leider Eddy Hermy. Hij is door het Openbaar Ministerie gedagvaard wegens aanzetten tot haat en geweld voor zijn uitspraken op het jongerencongres van N-SA/Jeune Nation op 10 oktober 2009. Er is naar eigen zeggen een schandalig lage opkomst voor de bijeenkomst en er wordt aangekondigd dat de geplande protestactie aan de rechtbank van Brugge op 3 oktober om strategische redenen wordt afgeblazen.

(uit: Alert!, nummer 4, december 2011. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud