alert!After The Fire & John Van Prooijen

AFA-Utrecht

Dit dossier over John van Prooijen en After The Fire, een Utrechtse nazi-skin en een band deels uit Utrecht, is samengesteld om aan te tonen dat we hier niet te maken hebben met 'racistische kwajongens' of een onschuldig a-politiek Oi-bandje.

Utrecht, 8 mei 2005

Vrijheid van meningsuiting?
Vrijheid van meningsuiting eindigt wat AFA-Utrecht betreft waar racisme en het promoten van nationaal-socialisme en een Blank Europa begint. After The Fire beweegt zich in kringen van fascistische bands, treed samen met hen op, zoals onlangs nog in de buurt van Hannover op 26 maart en heeft wat ons betreft haar a-politieke imago, wat zij zo krampachtig proberen vast te houden, definitief verloren. En niet in de laatste plaats door de gastzanger van After The Fire, John van Prooijen. Over het concert in Hannover later meer. Door een band als After The Fire de gelegenheid te geven te oefenen, een CD op te nemen of te laten optreden draag je als oefenruimte, studio of zaal bij aan het verspreiden van racistische ideeën en het ronselen van jongeren voor zelfs nationaal-socialistische ideeën. Het is heel simpel; als ze niet kunnen oefenen, kunnen ze geen CD opnemen of optreden en uiteindelijk hun racistische gif niet verder verspreiden. Want dat is het, gif. Gif voor een samenleving, die zij willen opdelen langs etnische lijnen, langs het belachelijke idee van het superieure ras. Terwijl die samenleving zo'n behoefte heeft aan een stellingname tegen racisme, juist in deze gespannen tijden. Uiteraard zal een band als After The Fire zich keurig gedragen als ze iets van je willen, een oefenruimte huren of iets dergelijks, ze weten ook wel dat er extra op hun gelet wordt; zij werden in het verleden immers altijd zeer kritisch gevolgd en terecht. Onze boodschap aan de beheerders van oefenruimtes, zaaleigenaren en studio's is kort en krachtig; laat je niet meeslepen in het huidige maatschappelijke debat dat alles gezegd moet kunnen worden, maar trek je grens waar je juist zelf niet aan blootgesteld wilt worden; racisme, Hitlerverering, White Power-sentimenten, rassenwaan en leugens over de geschiedenis.

Dus, mocht je als zaal, studio of oefenruimte twijfelen over de aard van een bepaalde band, ook al gedragen ze zich nog zo keurig, neem even contact met ons op; wie weet hebben we er een soortgelijk dossier van liggen… In ieder geval weet je dan wat voor vlees je in de kuip hebt.

De band
Zanger is Maarten, op internet ook wel Maarten88 (en dat is geen verwijzing naar zijn geboortejaar, maar naar de plek van de letter H in het alfabet, 'Heil Hitler' dus) en deze figuur was regelmatig te vinden op de beruchte, maar inmiddels ontruimde, gekraakte 'neonazi'-kazerne in Eindhoven. Bepaald geen neutrale plek. Drummer is Marcel, het broertje van John. Vroeger was-ie kernlid van de Centrum Democraten, kandidaat voorzitter voor de CD-jongeren en een week lang voorzitter van de zeer radicale club Jongeren Front Nederland (JFN). Sinds ongeveer begin jaren negentig is hij niet meer actief voor extreemrechtse politieke partijen en hangt hij rond in de skinheadscène in Nederland.

Rick Huijting en John van Prooijen (uiteraard rechts)
  Van Prooijen en Huijting  
Gastzanger John Van Prooijen (op de foto met zijn maatje Rick Huijting, waar hij jaren mee samenwoonde, ook betrokken bij onder beschreven knokpartij in Utrecht) is uitgegroeid tot een cultfiguur voor de neonazistische scène in Nederland en elke poging van hem om (wederom) jongeren aan zich te binden door muziek of politieke propaganda moet dan ook zeer ernstig genomen worden en zo snel mogelijk naar de (totale) marginaliteit worden gedrukt. Dit dossier is voor de leesbaarheid ontdaan van allerlei bronvermeldingen, maar elke bewering die hier wordt gedaan wordt ondersteund door omvangrijk archiefmateriaal. Mocht je zelf na het lezen nog info hebben over personen, labels en/of bands die in het stuk worden genoemd, aarzel niet om contact met ons op te nemen op info@utrecht.antifa.net

CD, JFN, de hele rimram
Van Prooijen (42) is een veteraan in neonazistisch Nederland. In de jaren negentig runde hij een postorderbedrijfje genaamd Oi!-Stuffs, waarin allerlei bonehead-parafernalia en racistisch materiaal werd aangeboden, zoals stickers en T-shirts met de tekst 'Eigen volk eerst', 'Unsere Führer Adolf Hitler', 'Ku Klux Klan', 'NSDAP/AO', 'White Power', hakenkruisen, SS-tekens en allerlei varianten hierop. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie doet aangifte tegen Oi!-stuffs.
Daarnaast is Van Prooijen ook actief in de extreemrechtse parlementaire wereld; zo staat hij in 1989 kandidaat voor de Centrum Democraten tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement en de Tweede Kamer, in 1995 is hij kandidaat gemeenteraadslid voor de CD in Wijk bij Duurstede en in 1998 zet hij zijn ondersteuningshandtekening voor de CD in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Als Janmaat in 2002 overlijdt, is Van Prooijen op zijn begrafenis aanwezig.
Van Prooijen was 'kernlid' van de CD, was ook lid van het Jongeren Front Nederland, die begin jaren negentig voor veel ophef in Nederland zorgden, voornamelijk door racistische bekladdingen en vechtpartijen en was lid van de nationaal socialistische Nederlandse Volks Unie. Hij verleent ook hand en spandiensten voor de inmiddels verboden CP'86; zo doet hij beveiliging op een verkiezingsmarkt en wijst hij demonstranten door als op 5 maart 1995 de CP'86 een verboden demonstratie in Utrecht probeert te houden. In 1996 loopt hij mee met een demonstratie van de CP'86 en de CD in Zwolle. Ook in 1996 probeert hij fractiemedewerker van de CD in de Utrechtse gemeenteraad te worden, maar na veel ophef in het Utrechts Nieuwsblad gaat dat niet door. Later vervulde Van Prooijen nog een prominente rol bij het neonazistische Storm Front Nederland, die enkele jaren zeer gewelddadig van zich lieten horen, vooraleer ze aan drank, drugs, tegenstand en justitiële vervolging ten onder gingen.

Racistisch geweld!
John van Prooijen heeft een lange geschiedenis van gewelddaden achter zich en niets wijst erop dat hij het rustiger aan doet. In 1985 is hij in Utrecht betrokken bij het in elkaar slaan van anti-Paus demonstranten. Dan al blijkt hij een lange lijst van gewelddaden achter zijn naam te hebben. In 1992 wordt hij gearresteerd wegens het met een groep nazi-skinheads mishandelen van een donkere man. Dat jaar wordt hij veroordeeld wegens discriminerende en racistische uitlatingen tot 10 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk, en wordt vrijgesproken van mishandeling. In die periode wordt hij regelmatig uit café België aan de Oudegracht in Utrecht verwijderd, onder andere vanwege het brengen van de Hitlergroet en het uitschelden en bedreigen van 'buitenlandse' klanten. Uiteindelijk wordt-ie voor een van die keren tot 2 maanden cel veroordeeld en krijgt van de kroeg een aanwezigheidsverbod opgelegd. In 1993 gooit hij de ramen in bij buitenlandse organisaties. In 1996 is hij betrokken bij een rel tussen buurtbewoners in zijn straat en Surinamers die daar ook wonen en wordt tot 2 maanden voorwaardelijk veroordeeld wegens het gooien met een bierfles. In datzelfde jaar slaan en schoppen Van Prooijen en wat vrienden een groepje voorbijgangers in elkaar, die een opmerking maken over hun 'uniformen'. Dat levert hem nog eens 2 maanden cel op. Dan steekt hij in 1997 een meubelzaak aan de Amsterdamse Straatweg in de fik, als hij dronken en onder invloed van cocaïne naar huis sjokt. Hij krijgt een jaar cel.

Skrewdriver
Tot 1989 woonde Van Prooijen in een berucht nazi-skinheadpand op de Adelaarstraat, samen met een hoop geestverwanten. De overlast is niet van de lucht in die tijd, totdat het pand ontruimd moet worden in verband met renovatie. Van Prooijen wordt actief in de skinhead-organisatie Hou Kontakt en organiseert feestjes, gaat naar bijeenkomsten en wordt lid van de security bij concerten van Hou Kontakt. In 1992 geeft hij een geruchtmakend interview aan de Krant Op Zondag, waarin hij zegt dat 'alle buitenlanders moeten oprotten' en hij kondigt rassenrellen aan. Hiervoor wordt hij tot een gevangenisstraf veroordeeld.
Ook verkocht hij muziek met racistische en fascistische teksten en was hij goed bevriend met Ian Stuart Donaldson, de beruchte en in 1994 overleden zanger van de Britse band Skrewdriver. Van Prooijen zingt nog regelmatig als gastzanger liedjes van deze band en heeft mede hierdoor een groot aanzien onder jonge neonazi's. Hij bezoekt nog altijd regelmatig concerten van de neonazistische Blood & Honour beweging in Duitsland, Vlaanderen en Engeland. B & H is een neonazistische groepering die via muziek jongeren tot nationaal socialisme te bekeren. Volgens eigen zeggen probeert Van Prooijen opnieuw in Nederland om een beweging rond muziek en concerten op te bouwen.

John van Prooijen op de IJzerbedevaart in 1996
  Van Prooijen  
En gaat hij regelmatig naar de zogeheten Kameraadschapsavonden voorafgaand aan de IJzerbedevaart in Diksmuide, Belgie. Op deze avonden komt het 'neusje van de zalm' van neonazistische geweldplegers bij elkaar. In 2003 was hij nog bij een 'Hitler'-herdenking in Nederland. Van Prooijen was een tijde chauffeur en roadie van de band Best Wishes, waar zijn jongere broer Marcel in speelt. Marcel probeert al jaren, vooral in de jaren negentig, zijn bonehead-imago van zich af te schudden, maar dit lijkt hem niet te lukken.

Jeroen Borgers alias Sskinhead uit IJsselstein op de nationaal-socialistische Hess-mars in Wunsiedel op 16 augustus 2003
  Borgers  
Internet
Op internet is Van Prooijen ook actief; zo postte hij als 'Combat 18' (een Britse neonazi-knokploeg) of 'John88' (88 staat voor Heil Hitler en zeker niet voor zijn geboortejaar) regelmatig op het neonazi-forum Stormfront.org, waar afbeeldingen van hakenkruisen je om de oren vliegen en Hitler-vereerders prominent aanwezig zijn. Samen met zijn Utrechtse maatje 'Sskinhead' (Jeroen Borgers uit IJsselstein) gaat hij onder andere tekeer tegen joden in Nederland. Hier een voorbeeldje van zo'n posting:

-- begin citaat --

COMBAT 18
Location: utrecht

geef mij dan maar de pleps en herman berkien
en ik heb en hekel als ik in utreg in de kroeg zit en ik hoor steeds die
kanker joden muziek en die homo van en frans bauwer.
forza utreg

SSkinhead
Location: GERMANIA

met landser op en een jood als barhoer

-- einde citaat --

Flyer van het concert 26 maart in Hannover
  ATF Flyer  
Concert Hannover 26 maart 2005
Op de playlist (zie flyer) stonden, naast After The Fire, Lions Pride uit België, de Duitse band Last Riot en hoofdact was Armco uit Italië. Opvallend was dat er geen locatie op de flyer stond en dat het de aankondiging van het concert ook niet gepost mocht worden op openbare fora op internet. Als het hier een a-politiek Oi!-concertje betrof, dan waren dit soort opmerkingen natuurlijk niet nodig.
Om te beginnen met Lions Pride; een Vlaams-patriottische band, volgens eigen zeggen. Ze speelden een keer op een memorial concert voor Ian Stuart Dondaldson, de al eerder genoemde zanger van de neonazi-band Skrewdriver, georganiseerd door de muzikale afdeling van de fascistische bende Blood & Honour Vlaanderen. Gunther Theys is de baas in Lions Pride en is ook frontman van Ancient Rites. Meer hierover vind je op afa.home.xs4all.nl/alert/3_8/kb38.html.
Lions Pride speelde op dat memorial-concert met neonazi-bands zoals de veteranen van het Britse Legion of St. George, genoemd naar de Britse vrijwillgerskorps van de Waffen-SS, de band Warlord van de voormalige gitarist van Skrewdriver, Stigger en net als in Hannover ook het Italiaanse Armco, de opvolger van de fascistische band Peggior Amico. Peggior Amico speelde op een concert ter ere van de geboortedag van Adolf Hitler! In Armco spelen 2 bandleden van Peggior Amico en ze treden regelmatig op op fascistische muziekfestivals, zoals die worden georganiseerd door het Veneto Fronte Skinheads. Het Fronte is regelmatig terug te vinden met een eigen blok op de jaarlijkse Rudolf Hess herdenkingen in Wunsiedel in Duitsland, de hoogmis voor hedendaagse aanhangers van het nationaal-socialisme. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

After The Fire een neutraal OI!-bandje? Laat ons niet lachen!
Iedereen die met hen in zee gaat steunt objectief gezien het fascistische tuig waar zij mee omgaan, mee optreden, mee op posters staan en zich mee vereenzelvigen. Roepen wij dat After The Fire op zijn minst een omstreden band is? Ja, inderdaad, maar daar maken ze het toch echt zelf naar…

Geen ruimte voor racisme!
Geen excuses voor Hitler-vereerders!

Woensdag 11 Mei 2005

De reactie van John van Prooijen op dit dossier

Binnen een dag na het publiceren van het bovenstaande dossier reageerde John van Prooijen met een dreig-email naar ons adres.

-- begin citaat --

Van: john van prooijen
Onderwerp: 88

he links kanker tuig

mooi stukje, dat geef me weer een aanlijding om een paar van jullie goed de kanker te trappen jullie weten waar ik zit kom gerust eens langs,anders komen we wel en keer by jullie langs
en vergeet voortaan niet om goed achterom te kijken.

john 14/88
hail C 18

-- einde citaat --

terug naar inhoud