logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

'Antisemitisme en nationaal-socialisme in Turkije'

  kaft  

In januari 2006 verscheen de vierde publicatie van de Onderzoekgroep Turks extreem-rechts. Deze brochure behandelt het antisemitisme in Turkije. De publicatie verscheen in nauwe samenwerking met het antifa-blad Alert! Het aantal pagina's bedraagt 36. Voor wie meer info wil over de inhoud voegen we de inhoudsopgave en de introductie van de brochure toe. Als je geïnteresseerd bent in de brochure kun je die downloaden.


Titel: Antisemitisme en nationaal-socialisme in Turkije
Ondertitel: 'Jij bent een stuk stront dat in het riool belandt op het moment dat ik doortrek'
Auteur: Ernst Haffmans
Uitgever: Alert! en Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts

Inhoud
1. Inleiding - Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts
2. De MHP en de bruine erfenis van Europa - Ernst Haffmans
3. Antisemitisch gif van Cevat Rifat Atilhan - Ernst Haffmans
4. Islamisme en antisemitisme in Turkije - Ernst Haffmans
5. Holocaust-ontkenning door Harun Yahya - Ernst Haffmans
6. Selectieve bibliografie - Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts

Bijlagen
7. D.A.S. in 'Die Türkei, Republik unter Wölfen' - Jürgen Roth
8. De blauwe internationale in D.A.S. - Mürsid Altayli
9. Die Juden in der Türkei - Djev

1. Inleiding
In deze brochure wordt in een serie artikelen aandacht geschonken aan het antisemitisme en het nationaal-socialistische gedachtegoed in Turkije. Centraal in de artikelen staat het antisemitisme binnen de extreem-nationalistische beweging en islamistische organisaties. Personen en organisaties die onder meer aan bod komen: Cevat Rifat Atilhan, de Nationalistische Actie Partij (MHP) en diverse islamitische partijen als de Welzijnspartij (RP). Tevens zal de ontkenning van de Holocaust in Turkije in een apart artikel onder de loep worden genomen. Over deze onderwerpen is in het Nederlandse taalgebied weinig tot niets gepubliceerd. Dat verklaart ook voor een deel waarom we tijdens het onderzoek voor de artikelen regelmatig stuiten op de opvatting dat het in 'Turkije met het antisemitisme wel meevalt'. Dit blijkt juist niet het geval te zijn.

In het eerste artikel zal de relatie tussen de idealistische beweging en het antisemitische en nationaal-socialistische gedachtegoed worden behandeld. In het tweede artikel komt Cevat Rifat Atilhan aan bod. Hij was de bekendste en invloedrijkste Turkse antisemiet in Turkije in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Hij 'verdient' deze positie vanwege zijn aantoonbare contacten met Duitse nationaal-socialisten in de jaren dertig, zijn internationale netwerk met andere antisemieten en zijn antisemitische en nationaal-socialistische propaganda in Turkije. In het derde artikel komt het antisemitisme en revisionisme in de islamitische beweging in Turkije aan de orde. In het laatste artikel staat de holocaust-ontkenning door creationist Harun Yahya centraal. Daarnaast is er een selectieve bibliografie over het onderwerp opgenomen.

De artikelen zijn aangevuld met extra informatie die in kaders in de artikelen en als bijlagen zijn toegevoegd. Bovendien valt op internet een uitgebreidde incidentenlijst te downloaden en een extra artikel uit het tijdschrift Wereld-Dienst uit de jaren veertig van de vorige eeuw.

Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts

Deze brochure staat volledig online met een incidentenlijst als extra artikel