Speelgoedpistolen voor de kleintjes


Tweede Jongeren Congres van de Turkse Federatie Nederland

Van onze verslaggever

Op 24 april 2005 vond het tweede Jongerencongres van de Turkse Federatie Nederland (TFN) plaats in het vergadercentrum van de Vechtse Banen te Utrecht. Voor de datum van 24 april was gekozen om te protesteren tegen de herdenking van de Armeense genocide. Uit de aanwezige spandoeken viel af te leiden dat er uit heel Nederland delegaties van (jongeren)-verenigingen aanwezig waren: Bozok (Amsterdam), Ergenekon (Utrecht), Estergon (Den Haag) en Ahmed Yesevi (Arnhem). De circa 300 bezoekers werden onthaald op een politiek-cultureel programma. De bijeenkomst had een sterk propagandistisch en militant karakter. De kleintjes vermaakten zich met de voor hen ter plaatse aangeschafte speelgoedpistolen, de oudere jongeren lieten hun karatekunsten zien. Voortdurend werden er leuzen geroepen waarvan een het martiale motto had 'martelaars sterven, maar de natie nooit'.

Araz Elses
  Araz Elses  
Aangekondigd als prominente gasten waren de Utrechtse voorzitter van de TFN, Güven Isçi, en een vertegenwoordiger van de overkoepelende Europese Federatie, Türkmen Onur. Onur, die al minstens 25 jaar actief is in de idealistische beweging en de Partij van de Nationalistische Actie (MHP), was ook al aanwezig bij het oprichtingscongres van de TFN in 1995. Het is overigens onbekend of Onur daadwerkelijk de bijeenkomst bezocht, van Isçi is dat wel duidelijk. Het muzikale programma bestond uit optredens van bekende wolvenmuzikanten: Araz Elses, Arif Nazim, Asik Sefai en Ozan Çelebi. De verbondenheid met de MHP bleek ook uit twee zeer grote portretten in de zaal van de voormalige en de huidige MHP-leider; Alperslan Türkes en Devlet Bahçeli.

(vlnr) TFN-jongeren voorzitter Salim Arduçlu, Asik Sefai en Araz Elses tijdens de bijeenkomst
  tfn utrecht  
Voor een onbedoeld 'komische' noot zorgde een spreker door zijn oprechte droefenis over de dood van de paus uit te spreken. Zoals men weet zijn de wolven zelf indirect verantwoordelijk voor het overlijden van de paus, omdat hij nooit meer helemaal herstelde na de aanslag van de Grijze Wolf Ali Agca op hem in 1981.
Tijdens de bijeenkomst werd geld voor de beweging ingezameld. Een Turkse bakker uit Utrecht (Atak en Guler) zette zich zelf daarbij stevig op de kaart door het hoogste bedrag van 200 euro te doneren.

Scan verslag bijeenkomst in de krant Türkiye van 28 april 2005

Informatie betrekking hebbende op eerdere bijeenkomsten/activiteiten van de Grijze Wolven in Nederland (en Utrecht), huidige situatie in Turkije en Armeense kwestie:
Landelijke bijeenkomst Grijze Wolven in Utrecht in 2005
Turkse extreem-nationalistische leider bezoekt Nederland in 2004
Revisionistische rector aan Islamitische Universiteit Rotterdam (2004)
Why did Bahçeli remain silent on flag desecration? (word-document, 2005)
Ingezonden brief aan Utrechts Nieuwsblad en open brief aan Utrechtse politiek (2003)
Grijze Wolven en gemeentesubsidies (o.a. Utrecht, 2000)
Debat Utrechtse gemeenteraad over Grijze Wolven (1997)
Hommage aan MHP-leider Türkes op site TKC Utrecht (2005, van: http://www.turkomanie.nl/turkes2.html)