Duurzaam Nederland Rotterdam neemt afstand van landelijk partijbestuur na Grijze Wolven affaire


Hieronder documenteert Onderzoekgroep Turks extreem-rechts een persbericht van Duurzaam Nederland Rotterdam die zij onving via email van Bob Hoogendoorn, duo-lijsttrekker van de DN Rotterdam.

Persbericht

10 februari 2006

DUURZAAM NEDERLAND Rotterdam neemt afstand van landelijk partijbestuur na Grijze Wolven affaire

Rotterdam. DUURZAAM NEDERLAND Rotterdam heeft besloten afstand te nemen van een aantal negatieve elementen binnen de partij. Zo blijken diverse bestuurders en kandidaat raadsleden banden te hebben met de TFN, de Turkse Federatie Nederland. Deze organisatie onderhoud aantoonbaar banden met de Turks rechts extremistische Grijze Wolven. Het gaat hierbij om Duurzaam Nederland afdelingen in Amsterdam, Tilburg, en Leiden. Dit is gebleken uit openbare documenten van de onderzoeksgroep Turks extreem rechts. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de Rotterdamse afdeling, heeft het landelijk bestuur van Duurzaam Nederland inmiddels laten weten geen reden te zien publiekelijk afstand te moeten nemen. Aanstaande zondag zal de afdeling Rotterdam dan ook niet aanwezig zijn, bij het landelijke verkiezingscongres dat deze dag wordt gehouden in Rotterdam.

"Wij betreuren het dat landelijke bestuurders hun ogen sluiten voor deze zaken. Op geen enkele wijze willen wij als Duurzaam Nederland Rotterdam, worden geassocieerd met extreem rechts of links gedachtegoed. Dit is in strijd met alles waar Duurzaam Nederland in Rotterdam voor staat?", aldus duo lijsttrekkers Mila Cerovecki en Bob Hoogendoorn. "Wij willen onze kiezers recht in de ogen kunnen kijken. Openheid en transparantie vinden wij erg belangrijk. Het zijn cruciale voorwaarden om het politieke spel correct te kunnen spelen. Ondanks deze negatieve affaire binnen de landelijke partij, zullen wij onze standpunten de komende weken breed uitdragen. Rotterdam is en blijft de stad van diversiteit en verscheidenheid in vele culturen. Juist hierin hoopt Duurzaam Nederland Rotterdam, na 7 maart een positieve bijdrage aan onze stad te kunnen leveren met elkaar, voor elkaar!"

Persbericht Duurzaam Nederland n.a.v. kandidatuur Sari en Balkaya
Reactie Duurzaam Nederland i.v.m. kandidaatstelling Balkaya
Tilburg: Banden Yunus Balkaya met Grijze Wolven
bijlagen 'Banden Yunus Balkaya met Grijze Wolven' (pdf, 10 mb)
Interne nota gemeente Tilburg, pagina 3