logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Struisvogelpolitiek in Overbetuwe

Print versie

Op 4 februari 2006 vond in het Gelderse Oosterhout de viering plaats van het tienjarig bestaan van de Hoca Ahmet Yesevi Kultur ve Egitim Merkezi (Cultuur- en Educatiecentrum Imam Ahmet Yesevi) uit Arnhem. Tijdens deze bijeenkomst traden een aantal bekende Grijze Wolvenmuzikanten op als Mustafa Yildizdogan en Fehmi Günaydin. Als slagroom op de taart was bovendien de voorzitter van de Turkse Federatie Nederland (TFN), Güven Isçi, als speciale gast aanwezig.
De Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts protesteerde bij de zaaleigenaar en B & W Overbetuwe tegen het plaatsvinden van de bijeenkomst. Dit protest leidde onder andere tot een artikel in de Gelderlander waarin één van organisatoren, Fikri Can, ontkende dat er politiek in het spel is: "Er wordt met modder gegooid. Wij hebben geen binding met de politiek". De burgemeester van Overbetuwe, Liesbeth Tuijnman, wist blijkbaar wel dat er meer aan de hand was. Na aanvankelijk wat bagatelliserend geneuzel komt zij tot volgende boeiende uitspraak: "het is zowiezo goed er geen ruchtbaarheid aan te geven." Waarom is het 'goed', nee zelfs, 'sowieso goed' om er geen ruchtbaarheid aan te geven? Wat is er dat zij eigenlijk liever niet had willen weten? Daarom een kort verslagje van deze 'culturele' manifestatie.
Op de bijeenkomst met circa 2000 bezoekers met veel kopstukken uit binnen- en buitenland afkomstig uit de Turkse extreem-nationalistische beweging werd politiek bedreven, een racistische en extreem-nationalistische politiek. De voorzitter van de TFN hield zoals gezegd een toespraak, dit in tegenspraak met wat de organisatie van tevoren liet weten aan de Gelderlander. Ook de voorzitter van de bij de TFN aangesloten Arnhemse organisatie Hoca Ahmed Yesevi Türk Kültür ve Egitim Merkezi hield een toespraak. De Turkse consul uit Deventer, in het verleden vaker aanwezig bij Grijze Wolvenbijeenkomsten en niet bepaald neutraal te noemen, gaf ook acte de présence.

Güven Isçi
  Guven Isci  
Isçi vond het in zijn toespraak nodig om de genocide op de Armeniërs te ontkennen en zelfs om te draaien. Volgens de Grijze Wolven heeft er immers een genocide op Turken plaatsgevonden. Deze vorm van revisionisme, zoals toegepast door Isçi, is één van de ernstigste na de ontkenning van de holocaust.
De bekendste Grijze Wolvenartiest tijdens de bijeenkomst was Yildizdogan. Yildizdogan trad in het verleden op bij tal van bijeenkomsten van de Grijze Wolven. Eén van Yildizdogan's hits (zie kader) betreft een lofzang op Alparslan Türkes, de in 1997 overleden 'Grote Leider' van de Partij van de Nationalistische Actie (MHP). Dit lied bracht Yildizdogan ook in Oosterhout ten gehore. (*)

Herdenking Grote Leider
Ook in het verleden stak de Arnhemse vereniging haar affiniteit met het gedachtegoed van de Grijze Wolven niet onder stoelen en banken. In april 1999 organiseerde zij immers in Arnhem een herdenking voor Türkes. Deze bijeenkomst vond plaats in het Lorentz College. Tijdens de bijeenkomst hing een metershoog portret van Türkes in de aula. In de hal van het college werden die dag boeken en stickers verkocht. Sommige waren voorzien van het MHP-symbool, de drie halve manen. Op andere was het symbool van de Grijze Wolven te zien, een huilende wolf. De school betreurde achteraf de zaal te hebben verhuurd. Directievoorzitter Boersma: "We staan geen politieke manifestaties toe in de school, zeker niet met een racistisch of fascistisch tintje. Als we dit van tevoren hadden geweten, was de school niet verhuurd. Dit hoef ik hier niet."

De bijeenkomst in Oosterhout vond plaats onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester van Overbetuwe. Zij liet ons vlak voor aanvang van de manifestatie per brief weten niet te zullen ingrijpen met een verbod, omdat er geen sprake was van een ernstig gevaar voor de verstoring van de openbare orde. Desondanks had de burgemeester kunnen ingrijpen, maar zij deed dit niet. Niet alles wat niet verboden is volgens de wet, is moreel en/of maatschappelijk toelaatbaar. Zij had een afweging moeten maken tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om gevrijwaard te blijven van racisme, belediging en in dit geval ook nog genocide-ontkenning, wat als zeer kwetsend kan worden opgevat. Hopelijk blijft het bij deze ene keer en grijpt deze burgemeester een volgende keer wel in. Tot dan zal de gemeente Overbetuwe in de annalen van de geschiedenis van de Grijze Wolven in Nederland worden bijgeschreven als de zoveelste overwinning op naïeve bestuurders.

Noot:
*) Zie voor de Türkes verheerlijkende clip van dit lied: www.xs4all.nl/~afa/comite/artikel/yandi.asx

Bronnen:
Verbied feest Grijze Wolven, De Gelderlander, 3 februari 2006
Brief Burgemeester gemeente Overbetuwe, 2 februari 2006
Bu cosku bitmesin, Türkiye, 7 februari 2006
Berry Kessels, Turkse extremist herdacht, De Gelderlander, 6 april 1999
Lorentz Betreurt herdenking extremist, De Gelderlander, 7 april 1999

Overmand door een gloeiend verdriet

In mist en nevel kwamen de Wolven
In Ankara bijeen
Heen ging de imponerende Plataan
Maar miljoenen laten hem niet alleen

Zijn liefde voor volk en vaderland
Stelde hem zwaar op de proef
Niet onder dekens sterft een Plataan,
Maar in het harnas

Wat moeten de Turkmenen in Kerkuk
Wat moet Turkistan zonder hem
Om geduld smeken wij, God almachtig
Want we staan zonder aanvoerder zwak

Overmand door een gloeiend verdriet
Dat ook door de sneeuw niet wordt gesmoord
Uit miljoenen kelen klinkt eensgezind:
De Basbugs leven voort

Tekst en muziek: Mustafa Yildizdogan

(originele titel Yandi Yürekler Yandi van de gelijknamige cassette van Yildizdogan)

Top