logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Georkestreerde verstoring van debat rond Armeense genocide

Print versie

Op 16 maart vond een door het Studium Generale georganiseerd debat plaats op de Erasmus Universiteit in Rotterdam over het hoe en waarom, de verwerking en de erkenning van de Armeense genocide in de periode 1915-1916 in het Ottomaanse Rijk. Het panel bestond uit wetenschappers (Ton Zwaan, Fred Grünfeld en Timur Erogluer) en een politicus onder leiding van de literator Michaël Zeeman. Erogluer was onder Turkse druk toegevoegd aan het programma. De inhoud van zijn bijdrage behelsde het aandragen van excuses voor de gewelddadige verdrijving van Ottomaanse burgers van Armeense origine door de eigen Ottomaanse overheid. Erogluer meldde opvallend genoeg niet of er volgens hem nu wel of niet sprake was van een Armeense genocide.
Vanaf het moment dat Erogluer met zijn betoog begon ging het van kwaad tot erger. Er werd regelmatig geschreeuwd en gescholden door mensen in het publiek. De sprekers werden beledigd en geïntimideerd. Een deel van het 400 man sterke publiek bleek uit Grijze Wolven te bestaan. Zij maakten het Grijze Wolven-teken. Deze wolven riepen ook leuzen in het Turks als het intimiderende "Europa, stel ons geduld niet op de proef, we zullen jullie vernietigen". Het tumult culmineerde in een optreden van politieagenten in kogelvrije vesten nadat melding was gemaakt van de aanwezigheid van vuurwapens onder de aanwezige Grijze Wolven. De politie maakte een einde aan het rumoer en kreeg als treurige taak om Zwaan en een medewerker van het Studium Generale vanwege veiligheidredenen in een politiebusje naar het station te brengen.
Tijdens het debat werden kortstondig flyers door een aantal mannen uitgedeeld. De flyer behandelt de massamoord door Armeense en Russische troepen in het stadje Khojali in Nagorno-Karabach op Azeri's in 1992. Deze tragische gebeurtenis heeft uiteraard niets uit te staan met de Armeense genocide, noch met andere historische gebeurtenissen begin vorige eeuw. Behalve dan als de uitdelers op racistische gronden veronderstellen dat de gebeurtenis in Khojali een 'bewijs' zou zijn voor een vermeende structurele gewelddadigheid van de 'Armeniër'. Het is overigens onduidelijk wie achter de flyer zaten. Er is in de tekst slechts sprake van "Wij internationale Azerbeidzjaanse organisaties, verenigingen en stichtingen". Grijze Wolven hebben mogelijk iets met de verspreiding ervan te maken. Dit blijkt doordat de flyer op 16 maart grotendeels integraal werd gepost in een draad over de Armeense Genocide op de site GeenCommentaar.nl. De poster, een zekere Zafer, plaatste bij zijn berichten in deze draad namelijk als persoonlijke referentie de site www.ulkuocagi.nl. Deze nieuwe site is van de in Den Haag gevestigde Turkse jongerenstichting Estergon. Estergon maakt deel uit van het netwerk van de Turkse Federatie Nederland, de overkoepelende mantelorganisatie van de Grijze Wolven in Nederland.
Er zijn verschillende aanwijzingen dat de verstoring van het debat van tevoren is opgezet. Om te beginnen is op initiatief van Turkse studenten druk uitgeoefend om iemand aan het programma toe te voegen die met betrekking tot de Armeense genocide het officiële Turkse standpunt uitdraagt. Dit blijkt onder meer uit een zeer eenzijdig verslag van het debat in de krant Hürriyet. Daarnaast werd via de nationalistisch georiënteerde mailinglist Bilgi Hollanda opgeroepen om emails naar de Erasmus Universiteit te sturen met daarin onder meer de opmerking waarom er niemand deelneemt aan het debat die uit Turkije afkomstig is. Bovendien geeft een draad op de site TurkseStudent.nl een kijkje in de keuken van de oproerkraaiers. Het blijkt als we de student 'Yagmurkizi' mogen geloven dat Turkse studenten naast het pushen van Erogluer een bespreking hebben gepland over hoe zij als publiek Erogluer kunnen 'steunen' en het debat zodanig kunnen beïnvloeden dat er van een vrije discussie geen sprake kan zijn. Twee citaten uit de postings van Yagmurkizi: "Timur bey zal wel namens de turken spreken. Sterker nog door een sterke lobby van ons kant uit hebben we hem in het panel gekregen. (het was in eerste instantie niet de bedoeling dat hij erin zou komen). Timur bey zal door enkele studenten waaronder Turkologen) 'gevoed' en "gesteund" worden. (…) We hebben vanmiddag een tactiekbespreking gehad. (…) Ik kan jullie al wel vertellen dat de 'derneks' (verenigingen, red.) gemaild gaan worden met oa een uitnodiging voor een pre-symposiumvergadering en een docu'tje met de must knows voor het debat. (…) En het publiek gaat Timur gewoon hartstikke steunen door te klappen als hij spijkers met koppen slaat en boe te roepen als hij niet uit mag praten!! We zetten de druk erop!!" en "Het roepen van boe of het toejuichen van iemand dient niet ter overtuiging. Eerder een stimulans voor onze spreker en intimidatie van de tegenstanders. Dit is natuurlijk niet altijd wenselijk (vaak niet), maar ik kan jullie garanderen dat het in de context van 16 maart geen slecht idee is."
De benadering van delen van de Turkse gemeenschap in Nederland van het debat laat zien dat zij niet in staat zijn om te aanvaarden dat er een Armeense genocide heeft plaatsgevonden. Het lijkt er sterk op dat publieke discussies rond de Armeense genocide met Turkse deelname in Nederland die met name sinds een debat in de Balie in Amsterdam eind 2004 voorzichtig in gang zijn gezet nog te prematuur zijn. Daarnaast geeft de belangrijke en agressieve rol die Grijze Wolven bij de verstoring speelden eens te meer aan dat deze beweging nog steeds in Nederland een rol van betekenis speelt bij het bestrijden van de erkenning van de Armeense genocide.

Bronnen:
www.geencommentaar.nl/index.php/2005/04/26/ooggetuigenverslagen_armeense_genocide
Ergun Kula, Mustafa Koyuncu, 'Ermeniler figürandi', Hürriyet, 22 maart 2006
Sake van der Wall, Docent bedreigd door Grijze Wolven, Folio, nummer 28, 24 maart 2006
Gert van der Ende, Turken nog verre van erkenning Armeense genocide, www.erasmusmagazine.nl/?artID=2920, 22 maart 2006
turksestudent.nl/forum/index.php?showtopic=18881

Top