logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Grijze Wolven kandidaat bij verkiezingen in België

Print versie

Bij de gemeente-, district- en provincieraadsverkiezingen op 8 oktober 2006 in België stonden minimaal drie Grijze Wolven op kandidatenlijsten. De kandidaatstelling van de Gentse Turk Fuat Korkmazer voor de CD&V en de Schaarbeekse Turk Murat Denizli voor de PS leidde tot commotie in de landelijke pers en de lokale politiek. Vreemd genoeg bleef het rond de Antwerpse Turk Mesut Yucel tamelijk rustig. Hij werd nota bene verkozen voor de SP.A. bij de districtraadsverkiezingen van Antwerpen. Yucel is bestuurslid van de extreem-nationalistische Unie van Turkse Verenigingen van Antwerpen.

Ontkenningen in Gent
Fuat Korkmazer ontkende aanvankelijk dat hij voorzitter was van de extreem-rechtse vereniging Turkse Haard Gent. Korkmazer: "Ik heb daar niets mee te maken. Men vertelt u leugens." (1) Hij ontkende ook in het bestuur van de extreem-nationalistische Turkse Federatie België (TFB) te zijn verkozen: "Ik heb nooit in het bestuur van die koepel gezeten". (2) Volgens Korkmazer hadden de kranten die daarover in 2004 hadden bericht het bij het verkeerde eind. In een artikel van de krant Türkiye over het congres van de TFB staat Korkmazer echter op een foto netjes tussen de andere bestuursleden, en direct naast TFB-voorzitter Zeki Yarol. (3) De kans dat hij de waarheid spreekt lijkt mede daarom uitermate klein. Het is in ieder geval een feit dat hij voorzitter was van de Gentse vereniging en dat hij de voorzitter van de TFB, Zeki Yarol, persoonlijk kent. (4) Daarnaast was Korkmazer in 2006 aanwezig bij een TFB-herdenking van de in 1997 overleden leider van de extreem-nationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP), Alparslan Türkes. (5)
Onder de 2000 aanwezigen bij het TFB-congres waren naast een aantal top-MHP'ers opvallend genoeg ook twee andere Turks-Belgische politici aanwezig. De Gentse SP.A-parlementariër Cemal Cavdarli en de toenmalige kandidaat voor de verkiezingen van het Europees Parlement en kandidaat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Gent voor de partij Groen, Meryem Kaçar. (6)

Fuat Korkmazer (links, staand) innig met TFB-voorzitter Zeki Yarol (zittend) bij een bijeenkomst van de Turkse Haard Gent in 2006 (foto: Türkiye, 7 juni 2006)
  korkmazer en yarol  
Door de aantoonbare contacten van de Turkse Haard Gent met de TFB wordt Korkmazers opvatting dat deze vereniging niets met politiek heeft uit te staan ongeloofwaardig. Deze bewering valt in dezelfde categorie van leugens als dat hij geen voorzitter van de Turkse Haard Gent zou zijn geweest. Korkmazer zag zich door alle publiciteit gedwongen terug te treden als voorzitter van de Turkse Haard Gent. Voor de CD&V Gent was daarmee de kous af. In een persbericht stelde de Gentse afdeling van deze partij namelijk dat door zijn terugtreden Korkmazer "een duidelijke keuze [maakt] voor de politiek én voor de CD&V als woordvoerder van zijn politieke overtuiging." (7) Het had voor de hand gelegen dat Korkmazer zich ook zou distantiëren van het extreem-rechtse gedachtegoed van de Grijze Wolven. Dat was geloofwaardiger geweest. Maar vermoedelijk wilde de CD&V een nog pijnlijker blamage voorkomen. Korkmazer werd overigens niet verkozen. Hij kreeg 667 voorkeurstemmen. Dat stemmenaantal was onvoldoende voor een zetel.

Korkmazer (staand, derde van links) tijdens het negende congres van de Turkse Federatie België op 21 mei 2004 (foto: Türkiye, 24 mei 2004)
  korkmazer  
PS in Schaarbeek
De in Machelen woonachtige Turk Murat Denizli kandideerde in het Brusselse Schaarbeek voor de PS. Hij stond op plaats 34 en kreeg 815 stemmen. Daardoor werd hij verkozen. In de krant Le Soir werd na de verkiezing bericht dat hij banden met Grijze Wolven-organisaties zou hebben. Dat bleek zo te zijn. Denizli was bestuurslid van de Turkse Culturele Vereniging in Brussel. Deze vereniging behoort tot het netwerk van de TFB. Vice-premier Onkelinx van de PS en lijsttrekker in Schaarbeek ontkende echter dat er op haar PS-lijst een extreem-rechtse Turk zou staan. Door de druk op hem veroorzaakt door de aandacht in media trok Denizli zich terug. Officieel deed hij dat vanwege persoonlijke redenen.
Behalve Denizli's banden met de Turkse Culturele Vereniging is er nog andere indicatie dat hij geen problemen heeft het Turkse extreem-nationalisme. Zo bezocht Denizli vermoedelijk in augustus 2006 samen met onder meer PS-schepen Jean-Pierre van Gorp in een PS-delegatie het hoofdkantoor van de TFB. Volgens Van Gorp is er trouwens niets mis met de TFB. Hij verklaarde tevens tegen de Turkse krant Türkiye dat "'ons gesprek met Zeki Yarol, voorzitter van de Turkse Federatie België, en vice-voorzitter Mustafa Kiliç, de instemming [had] van Onkelinx, minister van justitie en lijsttrekker van de PS.'" (8)

Murat Denizli (eerste van rechts), Zeki Yarol (vierde van rechts) en Jean-Pierre Van Gorp (vijfde van rechts) gebroederlijk op de foto tijdens het bezoek van een PS-delegatie aan het hoofdkantoor van de TFB (foto: Türkiye, 20 augustus 2006)
  Denizli  
In België blijken een flink aantal partijen contacten of leden te hebben met een Turkse extreem-nationalistische signatuur. Het gaat hierbij om de CD&V, de SP.A en de PS. In Nederland bleek dat vanwege de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 bij in ieder geval drie partijen het geval te zijn (CDA, VVD en Duurzaam Nederland). Het lijkt er op het eerste gezicht op dat de invloed van Turkse extreem-nationalisten in België op de parlementaire politiek niet wezenlijk anders is dan in Nederland.

Ernst Haffmans

Noten:
1): Gentse CD&V-kandidaat gelieerd met Grijze Wolven, De Morgen, 5 september 2006.
2): Heibel over Turkse extremisten op Belgische kieslijsten deint uit, Het Laatste Nieuws, 8 september 2006.
3): Bahçeli MHP'ye çagirdi, Türkiye, 24 mei 2004.
4): Korkmazer trad eind september met terugwerkende kracht terug uit het bestuur van de Turkse Haard Gent. Vanaf 6 september was hij geen voorzitter meer. Een dag na het eerste artikel van De Morgen-journalist Van Holen over Korkmazer.
5): Gentse CD&V'er is 'zonder enige twijfel een Grijze Wolf', De Morgen, 7 september 2006.
6): Bahçeli MHP'ye çagirdi, Türkiye, 24 mei 2004.
7): Persmededeling, CD&V Gent, 7 september 2006.
8): MHP'yi irkçilarla bir tutmayin, Türkiye, 20 augustus 2006.

Top