logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Zevende congres Turkse Federatie Nederland in De Vechtsebanen

Print versie

Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
onderzoeksgroep@xs4all.nl

Persbericht

Utrecht, 25 april 2007

betreft: zevende congres Turkse Federatie Nederland in De Vechtsebanen

Onlangs vernamen wij via een aankondiging op de startpagina van de website www.ulkuocagi.nl dat op 20 mei aanstaande in Utrecht het zevende congres zal plaatsvinden van de Turkse Federatie Nederland (TFN) (zie de vertaling van de aankondiging aan het eind van deze brief). De Vechtsebanen (030-2627878) is de locatie waar in de aankondiging van de TFN naar wordt verwezen. Daar vond immers het tweede jongerencongres van de TFN in 2005 plaats. De TFN is de overkoepelende organisatie van de Turkse extreem-nationalistische Grijze Wolven in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst zullen een aantal bekende Grijze Wolven-muzikanten optreden als Ahmet Safak, Arif Nazim en Seval Güles. Als slagroom op de taart is bovendien Devlet Bahçeli aanwezig. Bahçeli is de voorzitter van de Turkse ultra-nationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP).

aankondiging congres TFN
  congres TFN 2007  
Ideologie Grijze Wolven
De TFN maakt deel uit van de beweging van de Grijze Wolven afkomstig uit Turkije. De TFN is sterk georiënteerd op de MHP. De TFN werd in het verleden door voormalig minister Dijkstal aangeduid als mantelorganisatie van de MHP in Nederland. De Grijze Wolven van de MHP zijn een extreem-nationalistische beweging met fascistische trekken en heeft openlijke verbindingen met het criminele milieu in Turkije en Europa. Vanwege hun nationalistische opvattingen zijn Grijze Wolven in Nederland sterkt gekant tegen de integratie van Turkse allochtonen daar zij dit zien als een onaanvaardbare aantasting van hun Turkse identiteit. Bovendien gedragen deze Turkse nationalisten in Nederland zich zeer intolerant tegen andersdenkenden en etnische en religieuze minderheidsgroepen afkomstig uit Turkije. Zij worden (o.a. met gewelddadige middelen) bestreden omdat zij in hun ogen een ernstig gevaar zijn voor de eenheid van het Turkse volk. De TFN ontkent bovendien de Armeense genocide. Zo stelde de huidige, uit Utrecht afkomstige, voorzitter van de TFN, Güven Isçi, in een toespraak in 2006 in het Gelderse Oosterhout dat er geen genocide op de Armeniërs heeft plaatsgevonden, maar juist een op de Turken. Deze vorm van revisionisme, zoals toegepast door Isçi, is één van de ernstigste na de ontkenning van de holocaust. Het lijkt ons onwenselijk dat de TFN en de MHP in de persoon van Devlet Bahçeli in De Vechtsebanen de gelegenheid krijgt om dergelijk gedachtegoed uit te dragen en te werven voor de TFN.

Wolven-muzikanten
In de brochure 'Nationalisme en Turkse muziek' komen onder meer de musici ter sprake die op het congres zullen optreden (zie de pagina's 8, 24, 34 en 35). Op de pagina's 28-29 worden de oorlogszuchtige liedteksten weergegeven van Jonge Osman en de Pleven Mars. Beide liederen staan op het repertoire van Arif Nazim. In de brochure staat muziek als propaganda-instrument van de Turkse extreem-nationalistische Grijze Wolven centraal. Bij politiek-culturele bijeenkomsten van Grijze Wolven in Nederland spelen optredens van muzikanten namelijk een belangrijke rol. Ook bij het aanstaande congres is dat het geval. De bekendste Grijze Wolven-artiesten tijdens de bijeenkomst zijn Ahmet Safak en Arif Nazim. Beiden traden al eerder op bij congressen van de TFN. Safak deed dit bij het 4e en het 6e congres (2002 en 2004) en Nazim bij het 3e congres (1999). Deze muzikanten en Devlet Bahçeli zijn overigens op 19 mei aanstaande ook present op het 25e congres van de Turkse Federatie Europa dat in Oberhausen (BRD) plaatsvindt (zie de bijgevoegde aankondiging). De TFN is aangesloten bij deze confederatie.

aankondiging congres ADUTDF
  congres adutdf  
Maatregelen
De Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts heeft de burgemeester van Utrecht en de directie van De Vechtsebanen verzocht om maatregelen te nemen om te voorkomen dat het congres in Utrecht doorgang kan vinden. Dit om onder meer te verhinderen dat er tijdens de bijeenkomst strafbare uitingen plaatsvinden als het propageren van rassenhaat door het benadrukken van de Turkse superioriteit, het discrimineren van minderheden als Armeniërs, christenen en Koerden en het bejubelen van bijvoorbeeld de moord op Hrant Dink.

Aanvullende informatie over onder andere de ideologie en de werkwijze van de Grijze Wolven, de bijeenkomst in Oosterhout en het tweede jongerencongres van de TFN in Utrecht treft u aan op onze website: www.xs4all.nl/~afa/comite/index.html. Mocht u vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de Onderzoeksgroep.


Met vriendelijke groet,
Namens de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts,


Ernst Haffmans


Mededeling van de HTF

Mededeling aan het Geachte Turkse volk!!!

O, Turk...!!! Met de grote kwaliteiten die je in je verenigt, de erfenis van duizenden jaren die je in je hart meedraagt, en de hevige passie waarmee je je aan je natie verbonden weet...!!!

Mijn land is een machtige plataan, die werd wedergeboren in een land waarvan men dacht dat het niet meer bestond, een boom die zich nu uitstrekt tot de steppes van Centraal-Azië... De naam van dit land luidt Turkije, en het volk zijn de Turken. De leider van de Idealistische Karavaan is op pad gegaan met het land en het wachtwoord van de macht alleen. We zijn óf het pad, óf de reiziger, en anders trekken we ons van het pad terug... Mijn verzoek aan u is heel eenvoudig. Komt u met een vlag naar onderstaand adres zodat ook u op deze prachtige familiefoto staat.

Betreft: 7de Grote Algemene Vergadering van de Federatie van Democratische Idealistische Verenigingen Nederland

Eregast: de heer dr. Devlet BAHÇELİ, leider van de Idealistische Beweging

Kunst en cultuur: Ahmet Şafak - Arif Nazım - Seval Güleç

Datum: zondag 20 mei 2007

Plaats: Utrecht stad (zaal waar de 2de Algemene Vergadering van de Jongerenorganisaties is gehouden)

Turkse Federatie Nederland
Algemeen adjunct-voorzitter en voorzitter van de Jongerenorganisaties

Salim ARDUÇLU


Origineel:

HTF duyuru

Saygi Deger Türk halkina Duyuru !!!

Ey...!!! Binlerce yillik mirasi yüreklerde tasiyan,Milletine kara sevda ile bagli Yüksek vasifli Türk...!!!

Yok oldu sanilan bir cografyadan yeniden dogan, Orta Asya bozkirlarina kadar uzanan ulu bir çinardir benim Ülkem... Ve bu ülkenin adi TÜRKIYE, Milleti ise Türk tür. Ülkü Kervani Lider Ülke ve tek basina iktidar parolasi ile yola çikmistir. Ya yol olacagiz, ya yolcu, yada yoldan çekilecegiz...Ben sizlerden en kolayini istiyorum. Bu güzel aile fotografinda bayraginizla birlikte asagidaki adresde yer aliniz.

KONU: Hollanda Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu 7. Büyük Kurultayi Seref Misafir:i Ülkücü Hareketin Lideri Sayin Dr.Devlet BAHÇELI Bey

Kültür-sanat: Ahmet Safak-Arif Nazim-Seval Güleç

tarih: 20 mayis 2007 pazar

yer: Utrecht Sehri-(2.Gençlik Kolları Kurultayinin yapildigi salon)

Hollanda Türk Federasyon
Genl.Bsk.Yrd. ve Gençlik Kollari Baskani

Salim ARDUÇLU

Update 11.05.07: Reactie B & W Utrecht
Op 11 mei ontving de Onderzoeksgroep een reactie van B & W Utrecht op haar brief gericht aan het college. In de toch nog tamelijk 'omvangrijke' reactie laat het college weten niet voornemens zijn maatregelen te treffen om de doorgang van het congres te voorkomen (zie de scan van de brief).

Verslag zevende congres Turkse Federatie Nederland in Utrecht (2007)

Top