logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Zevende congres Turkse Federatie Nederland in Utrecht

Print versie

Op 20 mei 2007 vond in Utrecht in de Vechtsebanen onder aanwezigheid van honderden bezoekers het zevende congres plaats van de Turkse Federatie Nederland (TFN). De TFN is de overkoepelende organisatie van de Turkse extreem-nationalistische Grijze Wolven in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst traden een aantal bekende Grijze Wolven-muzikanten op: Ahmet Safak, Seval Güles en Fehmi Günaydin. (1) Als slagroom op de taart was bovendien Devlet Bahçeli aanwezig. Bahçeli is de voorzitter van de Turkse ultra-nationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP). Bahçeli hield tijdens het congres een toespraak waarin hij de volgens hem desastreuze gevolgen van het beleid van de huidige Turkse AKP-regering naar voren bracht. (2)

Publiek bij het 7e congres van de TFN
  publiek congres tfn  
De huidige voorzitter van de TFN, de Utrechter Güven Isçi, werd herkozen. Isçi is onder meer bekend van zijn publieke ontkenning van de Armeense genocide. Hij stelde in een toespraak in 2006 in het Gelderse Oosterhout immers dat er geen genocide op de Armeniërs heeft plaatsgevonden, maar juist een op de Turken. (3) Deze vorm van revisionisme, zoals toegepast door Isçi, is één van de ernstigste na de ontkenning van de holocaust. Het leek de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts mede daarom onwenselijk dat de TFN en de MHP in De Vechtsebanen de gelegenheid zou krijgen om dergelijk gedachtegoed uit te dragen en te werven voor de TFN. Daarom stuurde de Onderzoeksgroep onder andere een brief naar B & W Utrecht met het verzoek om te voorkomen dat het congres in Utrecht doorgang kon vinden. Dit om onder meer te verhinderen dat er tijdens de bijeenkomst strafbare uitingen zouden plaatsvinden als het propageren van rassenhaat door het benadrukken van de Turkse superioriteit, het discrimineren van minderheden als Armeniërs, christenen en Koerden en het bejubelen van bijvoorbeeld de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink. Op 11 mei ontving de Onderzoeksgroep een reactie van B & W Utrecht op haar brief aan het college. De burgemeester liet namens B & W weten dat zij niet voornemens was maatregelen te treffen tegen het congres.

Ernst Haffmans

Noten:
1): Arif Nazim en Ahmet Safak traden beiden al eerder op bij congressen van de TFN. Safak deed dit bij het 4e en het 6e congres (2002 en 2004) en Nazim bij het 3e congres (1999). Deze muzikanten waren overigens op 19 mei 2007 present bij het 25e congres van de Turkse Federatie Europa dat in Oberhausen (BRD) plaatsvond. De TFN is aangesloten bij deze confederatie. De recente cd Ben Hala Nöbetlerdeyim ('Ik heb dienst') van Ahmet Safak levert het zoveelste bewijs dat Grijze Wolven-muzikanten met eigen instemming worden ingezet voor het propageren van het gedachtegoed van de Turkse extreem-nationalistische beweging. Een voorbeeld: het lied Türkülerim Dalgalaniyor (dat vrij vertaald zoiets betekent als 'mijn liederen wapperen') van de cd bevat de passage türkülerim bayrak olmus dalgalaniyor ('mijn liederen zijn als een wapperende vlag'). Safak ziet zijn liederen dus niet als 'gezellige' popliedjes met sterke invloeden uit de Turkse volksmuziek, maar vooral als 'dienst'-instrument om een ideologische boodschap te verkondigen. Zie voor meer over nationalisme en Turkse muziek de brochure van Ernst Haffmans en John Postma, Nationalisme en Turkse muziek, uitgegeven door de Alert! en Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts in 2007.
2): Ünal Öztürk, Mustafa Koyuncu, Bahçeli inançlarinizi istismara izin vermeyi, Hürriyet, 22 mei 2007.
3): Mehmet Ali Topçu, Bu cosku bitmesin, Türkiye, 7 februari 2006.

Meer over het 7e congres van de TFN

Top