logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Terroristische en criminele acties van de Grijze Wolven in België

Print versie

Ondanks onze veelvuldige waarschuwingen, kunnen de Turkse ultranationalisten, aangezien zij genieten van een totale straffeloosheid, in België hun terroristische en criminele acties voortzetten. Zondagavond 21 oktober hebben de Grijze Wolven, na een verboden betoging voor de Ambassade van de Verenigde Staten in Brussel, de Belgische onafhankelijke journalist van Turkse origine Mehmet Köksal afgetuigd toen hij de gebeurtenissen aan het filmen was.

De betogers vervolgden hun weg door de Turkse wijken. Zij riepen nationalistische slogans en droegen de Turkse vlag en die van de Grijze Wolven (drie halve manen). Aangekomen in de multiculturele wijken van Sint-Joost-ten-Noode, hebben zij eerst een Koerdische muziekwinkel aangevallen, gelegen in de Liedekerkestraat, en vervolgens een café, dat wordt uitgebaat door een Armeniër en gelegen is aan de Leuvensesteenweg, volledig vernield.

Sinds de erkenning van de Armeense genocide door de Commissie van Buitenlandse Zaken van het Amerikaans congres en de toename van de gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische guerrilla in het Zuidoosten van Turkije, worden de jonge Turken van Brussel systematisch door Turkstalige websites, hierin gesteund door de Ambassadeur van Turkije, opgejut. Zondag werden ophitsende boodschappen via sms verspreid binnen de Turkse gemeenschap. Het is schandalig dat de Belgische autoriteiten, ondanks deze duidelijke provocaties, geen enkele serieuze maatregel hebben genomen om eventuele aanvallen te voorkomen. Bovendien is dit niet de eerste ultranationalistische Turkse agressie in Brussel. In het verleden waren de niet-Turkse gemeenschappen afkomstig uit Turkije al meerdere malen het doelwit van de Grijze Wolven.
In het begin van 1994 namen zo'n 150 Koerden deel aan een vreedzame mars. Wanneer zij in Sint-Joost arriveerden, werden zij door honderden Grijze Wolven aangevallen.
Vijf jaar later, op 17 november 1998, hebben de Grijze Wolven voor de ogen van de politie het Koerdisch Instituut te Brussel, het Koerdisch Cultureel Centrum en een Assyrisch lokaal aangevallen en in brand gestoken.
Op 10 december 2005 werd in Brussel een brandbom in de lokalen van het bureau van de pro-Koerdische Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) gegooid waardoor hun voordeur werd vernield.
Op 2 december 2006 kwamen, na het verspreiden van een oproep om te protesteren tegen de aanwezigheid van een Koerdische vereniging in Sint-Joost-ten-Noode, honderden Grijze Wolven samen op het Sint-Joostplein om de Koerdische lokalen aan te vallen. Dankzij preventieve maatregelen van de politie, is deze poging mislukt. Op zondag 1 april 2007 waren zij er echter wel in geslaagd om de lokalen van deze vereniging in de as te leggen. Op de eerste verdieping liepen de bewoners het risico om levend verbrand te worden.
In een interview met het Turkse dagblad Hürriyet van 21 april 2007, valt de Turkse ambassadeur in Brussel de burgemeester van Sint-Joost, Jean Demannez, aan en zegt hij: "Hé jij! Wie ben jij? Wie heeft jou die missie gegeven? Hoe komt het dat jij mijn landgenoten mag kwalificeren als Turken, Koerden, Armeniërs, Assyriërs? Niemand mag mijn landgenoten onderwerpen aan een dergelijke etnische opdeling. Wij zullen nooit toelaten dat onze landgenoten op een dergelijke manier worden opgedeeld!" In het verleden hebben organisaties van politieke vluchtelingen uit Turkije reeds gereageerd tegen deze voornoemde agressie en ook nu:
* roepen wij de politieke verantwoordelijken op om de bescherming van de niet-Turkse gemeenschappen en van de opposanten van het regime van Ankara te garanderen tegen de criminele aanvallen van de Grijze Wolven. Deze worden door de Ambassade van Turkije, door bepaalde Belgische verkozenen van Turkse origine en spijtig genoeg zelfs door bepaalde partijleiders in bescherming genomen enkel om stemmen te winnen van de Turkse nationalistische kiezers.
* vragen wij de onmiddellijke opening van een onderzoek opdat de misdadigers en vooral de aanstichters van deze politieke terreur geïdentificeerd en gestraft zouden worden.

Meer informatie: www.info-turk.be

Bewerkt van Uitpers, nr 91, 9de jg., november 2007

Top