logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

Beverwijk vrijplaats voor Grijze Wolven?

Print versie

Op zondag 2 maart 2008 organiseerden de Grijze Wolven-stichtingen Tükem en Bozok uit Amsterdam een bijeenkomst voor aanhangers van de Turkse Federatie Nederland, de mantelorganisatie van de Turks extreem-nationalistische Grijze Wolven.

Concert Beverwijk Plaats van handeling was, wellicht niet geheel toevallig, partycentrum Aladdin, in handen van Faiz Yerlibuçak, een Turkse Beverwijker die eerder in opspraak kwam vanwege zijn vermeende voorliefde voor de ideologie van de Grijze Wolven. Onderzoeksgroep Turks extreemrechts informeerde de Beverwijkse politiek, het college van B & W, tegen beter weten in de zaaleigenaar en wat lokale media en drong op het treffen van maatregelen om te voorkomen dat op de bijeenkomst discriminatoire, racistische, extreem-nationalistische en genocide-ontkennende (bijvoorbeeld over de Armeense genocide) uitspraken zouden plaatsvinden.

Uiteindelijk kon de bijeenkomst ongestoord doorgang vinden, althans zonder zichtbare bemoeienis van de Beverwijkse bestuurders. De zaal was tot de nok toe gevuld met 2000 bezoekers en de nationalistische retoriek droop als vanouds van de toespraken. "We weten hoe moeilijk Turken het hebben in Nederland," aldus Federatie-bestuurslid Musa Arslan, "maar al deze problemen kunnen overwonnen worden door Turk te blijven, familiebanden te verstevigen en nationalistische normen en waarden te omarmen!".

Als, na de nodige optredens, de zangeres Seval Güles in Osmaans kostuum, waarop de 3 halve manen prijken, op het podium verschijnt raken de bezoekers, volgens een verslag op een Wolven-website, in vervoering. De voorzitter van de Turkse Federatie Nederland Güven Isçi bedankt tenslotte alle aanwezigen en benadrukt het belang van 'het vieren van de eenheid' en dat 'het bestaansrecht van de Turk uit het Turkse volk en haar vertegenwoordigers bestaat'.

Mustafa Yildizdogan maakt het Grijze Wolven-gebaar tijdens het concert in Beverwijk. Rechts een vlag van de Turkse Federatie Nederland.
  yildizdogan in beverwijk  
De zanger Zafer Isleyen heft een loflied (mpeg, 11 mb) op de Partij van de Nationalistische Actie (MHP) uit Turkije aan: "Onze partij is de MHP, onze leider is Bahçeli, de Grijze Wolf is ons symbool, islam is onze godsdienst, het leidende land is Turkije, wij zijn op weg naar de macht" en het aanwezige publiek zingt uit volle borst mee. Zanger Mustafa Yildizdogan zingt 'Ik sterf voor jou, Turkije', het publiek raakt weer in vervoering en scandeert 'Martelaren gaan niet dood, Turkije is ondeelbaar', 'Turkije is Turks en blijft Turks', 'Wij offeren ons op voor het vaderland' en het onvermijdelijke 'Weg met de PKK'.

Concert Nevruz BeverwijkOp 23 maart organiseren de Grijze Wolven wederom een bijeenkomst in Beverwijk, nu een zogeheten 'Nevruz'-bijeenkomst in een poging het Koerdische nieuwjaarsfeest Newroz op 21 maart in Turks nationalistisch vaarwater te trekken. In de visie van Grijze Wolven bestaan er immers geen Koerden en ook geen 'separatistische feesten'. Wordt vervolgd dus. Aan het College van B & W in Beverwijk zal het niet liggen.

Ernst Haffmans, onderzoeksgroep Turks extreemrechts

De brief aan het College van Beverwijk kun je nalezen op www.alertafa.nl
"Dit is de laatste verzoek van mij"

Brief Gemeente Beverwijk Toevoeging 21.03.08
Op 21 maart ontving de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts een brief van de gemeente Beverwijk i.v.m. de bijeenkomst in Beverwijk:

"Als antwoord op uw bovenvermelde brief delen wij mede dat wij geen reden hebben gezien om maatregelen te nemen om te voorkomen dat er tijdens de culturele bijeenkomst in het Aladdin Party Centrum, Parallelweg 97, alhier strafbare uitingen zouden plaatsvinden. Uit de ons ter beschikking staande informatie is er ook geen sprake geweest van een Grijze Wolven-bijeenkomst."

Toevoeging 08.04.08: Foto's van de jongerenbijeenkomst in Beverwijk

Foto 1
  Beverwijk  
Foto 2
  Beverwijk  
Foto 3
  Beverwijk  
Foto 4
  Beverwijk  
Foto 5
  Beverwijk  
Foto 6
  Beverwijk  
Foto 7
  Beverwijk  
Foto 8
  Beverwijk  

Klik op de foto's voor een grotere en volledige versie

Toelichting:
Foto 1: Mustafa Yildizdogan maakt het Grijze Wolven-gebaar tijdens het concert in Beverwijk. Rechts een vlag van de Turkse Federatie Nederland.

Foto 2: Rapper GT (Gökhan Tekin uit Arnhem) zingend. Achter hem een spandoek van Tükem.

Foto 3: Jong meisje zwaait met een MHP-vlag met daarop de beeltenis van MHP-voorzitter Devlet Bahçeli.

Foto 4: Zanger Zafer Isleyen naast een MHP-vlag.

Foto 5: Een jonge bezoeker maakt het Grijze wolven-gebaar. Op zijn t-shirt naast drie halve manen en de welbekende huilende wolf, de leus 'Ülkücü Gençlik' (Idealistische Jeugd).

Foto 6: Een vlag met drie halve manen en een op de foto slecht zichtbare huilende wolf. Het meisje heeft op haar t-shirt 'Ey Türk kizi irkini sev!' staan, wat zoveel wil zeggen als: 'He Turkse meid, hou van je Turkse ras'.

Foto 7: Iemand van de organisatie geeft het goede voorbeeld.

Foto 8: De voorzitter van de Turkse Federatie Nederland, Güven Isçi, houdt een toespraak.

Top