logo onderzoeksgroep

Actueel
Publicaties
Artikelen
Antisemitisme
Links
Contact
Zoeken

antifa-vakblad Alert!

"Dit is de laatste verzoek van mij"

Print versie

De burgemeester van de gemeente Beverwijk Van Leeuwen laat naar aanleiding van een brief van de Onderzoeksgroep Turks extreemrechts - waarin deze vraagt zijn standpunt toe te lichten dat de bijeenkomst op 2 maart 2008 in het partycentrum Aladdin in Beverwijk er niet een van Grijze Wolven was - aan het Noordhollands Dagblad weten dat hij "niets nieuws" te melden heeft. (1) Dat is niet helemaal waar. Hij stelt immers pas actie tegen Grijze Wolven-feesten in zijn gemeente te willen ondernemen als er een aangifte wordt gedaan. De onderzoeksgroep is overigens nog in afwachting van een officiële reactie op haar schrijven.

Jong meisje met twee hoofdbanden tijdens de bijeenkomst in Beverwijk. Op de banden vallen onder meer te zien een huilende wolf en drie halve manen. De drie halve manen zijn het partij-symbol van de extreem-nationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP). (4) Op de twee vlaggen nogmaals het partijlogo van de MHP en op de vlag rechtsboven tevens het hoofd van de huidige voorzitter van de MHP, Devlet Bahçeli.
  Hoofdbanden  
De brief was ingegeven door de verbazing van de Onderzoeksgroep dat de burgemeester in een eerder artikel in het Noordhollands Dagblad uitdrukking gaf aan de overtuiging dat de concerten in Beverwijk niets zouden hebben uit te staan met Turks extreem-nationalisme. (2) Van Leeuwen reageerde toen in deze krant op de publicatie van weinig verhullende foto's van de Beverwijkse bijeenkomst in de vorige Alert!
De organisatoren van de bijeenkomst stellen zich minder laconiek op dan de burgervader van Beverwijk. De voorzitter van de Zeeburgse jongerenvereniging Tükem, Recep Ölmez, stuurde intimiderende emails aan de Onderzoeksgroep en de linkse basisorganisatie Doorbraak. Ölmez: "Hier bij wil ik RECEP OLMEZ voorzitter stichting TUKEM, jullie mededelen en waarschuwen om op te houden met onze naam steeds te gebruiken, dit is de laatste verzoek van mij". (3) Blijkbaar groeide de (negatieve) publiciteit in diverse media en de aandacht van lokale politici en bestuur in Zeeburg voor Tükem diens voorzitter boven de pet.

Ernst Haffmans

Noten:
1): Guus Perisutti, Geen aangifte, geen actie tegen Grijze Wolven, Noordhollands Dagblad, 23 juli 2008.
2): Grijze Wolven feestten wél in Beverwijk, Noordhollands Dagblad, 16 juli 2008.
3): Email van Ölmez aan de Onderzoeksgroep op 19 april 2008.
4): www.mhp.org.tr/partimiz/partilogo.php.

Brief Gemeente Beverwijk Toevoeging 18.10.08
Eind september ontving de Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts een brief van de gemeente Beverwijk i.v.m. de bijeenkomst in Beverwijk waarin zij eindelijk erkend van te doen te hebben met een bijeenkomst van Grijze Wolven.

Beverwijk vrijplaats voor Grijze Wolven?
Grijze Wolven-bijeenkomst in Beverwijk

Top