Toespraak Comite 5 Januari op demonstratie


Wij gaan vandaag demonstreren tegen het mensonwaardige Turkse regeringsbeleid, zoals dat op dit moment mede door de extreem-rechtse Grijze Wolven wordt vormgegeven. Maar ook in voorgaande jaren, toen de Grijze Wolven nog niet in de regering zaten, bestond de politiek van systematische marteling, moord en verdwijning van kritische journalisten, vakbondsmensen, politici enz. al en ook waren er al dorpsontruimingen in het Koerdische gebied van Turkije, discriminatie van staatswege van Koerden en andere minderheden. En hiermee is de kern van het probleem weergegeven; de Turkse staat bestaat bij de gratie van de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de NAVO. Deze landen en instanties laten de Turkse moord-politiek oogluikend toe, maken het zelfs mogelijk, door jarenlange wapenleveranties en economische investeringen. Turkije wordt door zijn strategische ligging op de grens tussen het Westen en het Midden-Oosten en haar toegang tot de olierijke Kaukasusrepublieken als onmisbare bondgenoot beschouwd. Het laatste voorbeeld van de houding van de Verenigde Staten was de kwijtschelding van een enorme Turkse staatsschuld van 5 miljard gulden, in ruil voor Turkse steun in de zogenaamde strijd tegen terrorisme. Dat Turkije deze strijd tegen oppositie en minderheden in eigen land gebruikt, zal de VS een zorg wezen.

db In het klein zien we vandaag in Den Bosch hetzelfde. De Brabant Hallen en de gemeente Den Bosch geven onderdak, dus hulp en steun, aan de extreem-rechtse Turkse Federatie Nederland, de Nederlandse afdeling van de Grijze Wolven. Zowel de gemeente als de Brabant Hallen noemen de overduidelijk politieke bijeenkomst, een culturele manifestatie en gaven een vergunning. Naast Devlet Bahceli, de Fuhrer van de Grijze Wolven, komen er nog een stuk of wat topfiguren van die beweging. Desondanks antwoordde minister van Boxtel op vragen van het Tweede Kamerlid Peter Rehwinkel dat de manifestatie cultureel is. Van Boxtel kan zich beter afvragen waarom hij niet door de Turkse Federatie Nederland, die zeggen voor integratie van Turken in Nederland te zijn, is uitgenodigd voor de manifestatie in de Brabant Hallen! En waar zijn Kok en Jorritsma? De vice-premier van Turkije komt op een verkapt staatsbezoek! Ze zijn er niet omdat ze donders goed weten tegenover wat voor fascisten zij komen te staan. Wel protesten tegen Jorg Haider in Oostenrijk, niet tegen de Grijze Wolven in Turkije, hypocrieter kan bijna niet.

Wij eisen daarom van de Nederlandse overheid een verbod op bijeenkomsten van de Turkse Federatie Nederland, actieve vervolging van de criminelen van de Grijze Wolven en stopzetting van subsidies aan organisaties van Grijze Wolven.