Een nieuw imago voor de Ülkücüler


Een ander vlak waarop men een verandering tot stand probeert te brengen is de beeldvorming. Zoals iedereen weet leven we in het 'tijdperk van de opgepoetste imago's'... De ülkücüler nemen dan ook hun minder fraaie kanten onder handen. Alles wat niet piekfijn in orde is of een duffe indruk maakt wordt aangepakt. Met dit doel heeft de MHP een instructieboekje samengesteld met de titel 'Menselijke verhoudingen'. In dit geschrift krijgen de ülkücüler uitgelegd hoe mensen met elkaar omgaan. Tot in detail wordt hen uit de doeken gedaan hoe ze zich dienen te gedragen, hoe ze moeten spreken en zelfs wat ze moeten eten. Wat er allemaal wel niet te vinden is in dit boekwerkje, samengesteld door Murat Şefkatli, algemeen vice-secretaris van de MHP. Punt voor punt worden allerlei raadgevingen / orders opgesomd. Bijvoorbeeld: 'Overdrijf niet met accessoires als kettingen en reversspeldjes; houdt u verre van glimmende kleding en witte sokken; eet geen uien en knoflook; poets uw tanden twee keer [per dag]; maak geen snelle maar langzame bewegingen met uw handen bij het uitbrengen van de Grijze Wolven-groet; luister naar de ander en gebruik geen uitdrukkingen als 'begrijpt u', 'is dat begrepen', 'duidelijk?'; wees niet saai' (1).

Murat Şefkatli, imago-trainer van de MHP
  Murat Sefkatli  
In het kader van deze actie om het 'imago te veranderen' hebben sommige functionarissen ook hun naar beneden hangende snor afgeschoren. En zelfs van de befaamde begroetingswijze, het met de voorhoofden tegen elkaar stoten, beginnen ze af te zien, omdat het niet esthetisch zou zijn. De MHP-er Ahmet Çakar, hoofd beheerzaken van het parlement, verdedigde de 'kopstoot' als volgt: 'Als we de hoofden tegen elkaar stoten heeft dat een grappige ondertoon. Voor ons is dat iets van stoere jongens onder elkaar. Het is natuurlijk wat onbehouwen...' (2) Maar ook al is het dan geen advies aan de afdelingen, in de wandelgangen van het parlement zal men dit niet meer tegenkomen.

(In feite vereist deze poging het imago te veranderen heel wat acrobatiek. De MHP moet in de smaak zien te vallen bij de achterban van ülkücüler, èn de publieke opinie, èn het leger, èn de media èn ook nog de TÜSİAD. Tja, dat valt natuurlijk niet mee...)

Noten:
1): Sabah, 21 april 1999
2): Milliyet, 5 januari 2001

vertaling van 'Ülkücülere yeni imaj' uit: Bayraktar, Ragip, Yeni baslayanlar için ülküculuk, Su Yayinlari, 2001