Grijze Wolf kandidaat voor Duurzaam Nederland


Persbericht 20/01 2003

De huidige DN-voorzitter Seyfi Özgüzel in actie in zijn PvdA-tijd. Hij spreekt een Grijze Wolven-publiek toe tijdens een bijeenkomst van de TFN in Beverwijk op 28 maart 1998. Een deel van deze bijeenkomst is in dat jaar uitgezonden door de TFN-organisatie Turkse Omroep Stichting.
  Seyfi Ozguzel  
Amsterdam - Op nummer 12 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van Duurzaam Nederland, een afsplitsing van Leefbaar Nederland, staat de Turk Asir Sari (1972) uit Amsterdam. Hij is momenteel penningmeester van de Turkse Federatie Nederland (TFN). Van 1995 tot 1999 was hij ook al penningmeester van deze Federatie die algemeen gezien wordt als de Nederlandse mantelorganisatie van de extreemrechtse Turkse partij MHP (Milliyetci Hareket Partisi, of Partij van de Nationalistische Actie), beter bekend als Grijze Wolven. De TFN is in Nederland de koepelorganisatie waarbij meer dan vijftig lokale Turkse verenigingen en stichtingen aangesloten zijn. Deze organisaties sympathiseren dan ook met de MHP en de Grijze Wolven, al zullen ze dat in het openbaar, en dan vooral met het oog op gemeentesubsidies, nooit toegeven. Eën van de tactieken die de TFN in Nederland voert om haar invloed te vergroten is infiltratie in bestaande politieke partijen. TFN-leden worden lid van reguliere partijen als GroenLinks, het CDA, de PvdA of lokale partijen en proberen zo raadslid te worden. Kennelijk is Asir Sari nu ook op zo'n missie, maar dan op landelijk niveau.

Asir Sari
  asir sari  
Lijsttrekker dr. Seyfi Özgüzel van Duurzaam Nederland zei vorige week nog in de weekkrant Multined: "Ons bindmiddel is gemeenschappelijkheid op basis van universele waarden en normen. Gelijke kansen voor iedereen, respect voor iemands taal, cultuur en religie." Deze ideeën staan lijnrecht tegenover de ideologie van de Grijze Wolven, de Turkse Federatie Nederland en Asir Sari. Het is dan ook een vreemde ontwikkeling dat Sari op de lijst terecht heeft kunnen komen.

Ernst Haffmans, Onderzoeksgroep Turks extreemrechts
email: onderzoeksgroep@xs4all.nl