Tijd voor maatregelen tegen Grijze Wolven


Afgelopen dinsdagmiddag rolde de politie in een landelijke operatie een deel van een criminele bende op, die nauw gelieerd was aan de extreem-rechtse Turkse Grijze Wolven. Journalisten, wetenschappers, onderzoekers en de politiek via het Van Traa-rapport waarschuwen al jaren voor de banden tussen de politieke afdelingen in Nederland van de Turkse regeringspartij MHP, Partij van de Nationalistische Actie, en de georganiseerde Turkse maffia. Het wordt tijd voor verdergaande maatregelen tegen de Turkse fascisten-maffia in een poging om het recruteringsveld voor hun criminele activiteiten droog te leggen.

In totaal vonden er 21 huiszoekingen plaats in Amsterdam, Zaandam, Assendelft, Utrecht, Lelystad, Tilburg, Den Bosch, Uden, Venray en Oosterhout door 300 agenten. Onder de 23 arrestanten zijn twee Turkse hoofdverdachten, de 36-jarige Servet Y. uit Amsterdam en een 34-jarige man uit Utrecht. Er werden 12 vuurwapens, waaronder uzi-pistoolmitrailleurs en revolvers, handgranaten, 15 kilo heroïne en een grote hoeveelheid valse Duitse Marken in beslaggenomen. De arrestanten worden, in wisselende samenstelling, verdacht van onder meer bedreiging, afpersing, wederrechtelijke vrijheidsbeneming, vrouwenhandel, vuurwapenbezit- en handel en drugshandel. Volgens het onderzoek, dat al in 1998 startte, heeft de bende vertakkingen naar een aantal landen, zoals Denemarken, Duitsland en Turkije. De politie zegt met de operatie, uitgevoerd met behulp van diverse regio-korpsen en binnen- en buitenlandse opsporingsdiensten, diverse liquidaties, afpersingen en gijzelingen te hebben voorkomen.

De afgelopen 18 maanden zijn er al 64 mensen gearresteerd in verband met het onderzoek naar deze criminele organisatie. Enkele verdachten zijn inmiddels veroordeeld tot celstraffen. Een groot aantal van hen zit nog in voorlopige hechtenis, is voortvluchtig of wacht in vrijheid op een rechtszaak. De inval op de Zeeburgerdijk in Amsterdam, waar het hoofdkwartier van de Turkse Federatie Nederland, de mantelorganisatie van de MHP in Nederland, is gevestigd, was een duidelijk voorbeeld van de verwevenheid van het criminele milieu en de extreem-rechtse politieke activisten van de Grijze Wolven. Het pand aan de Zeeburgerdijk werd overigens voor het symbolische bedrag van f 1 door Stadsdeelraad Zeeburg aan de Turkse Federatie overgedaan, waarna het verwordde tot een ijkpunt van criminele activiteiten. In het pand zit ook een moskee, ook een lid-organisatie van de Turkse Federatie Nederland, evenals bijvoorbeeld de Turkse Omroep Stichting TOS, die in 1997 herhaaldelijk beelden uitzond van Stella Braam, één van de auteurs van het spraakmakende boek 'Grijze Wolven, een zoektocht naar Turks extreem-rechts'. Een ander voorbeeld van de verwevenheid was de arrestatie van topcrimineel Servet Y, tot op de dag van vandaag bestuurslid van drie Grijze Wolvenverenigingen in Amsterdam. Y. was al eerder doelwit van justitie, toen in 1993 een onderzoek naar een drugsbende in de Amsterdamse Mercatorbuurt werd gestart. Bovengenoemde moskee en een Turkse stichting waarvan Y. voorzitter is werden daartoe afgeluisterd.

De politie-actie is een stap in de goede richting, maar wij zijn van mening dat er ook op maatschappelijk niveau nog een scala aan maatregelen genomen zou moeten worden. Als de in het actualiteitenprogramma 2-Vandaag gedane suggestie dat de MHP haar mantelorganisaties in Nederland opdrachten gaf tot criminele handelingen, waar is, dan brengt dit volgens ons grote politieke consequenties met zich mee. De MHP is een regeringspartij in Turkije, die ministers levert aan het kabinet Ecevit. Als blijkt dat zij betrokken zijn bij criminele activiteiten moet dit grote politieke en diplomatieke gevolgen hebben, zodat Turkije, als ze tot de Europese Unie willen toetreden, eindelijk eens schoon schip maakt in haar fascistoïde politieke bestel. Zoals het auto-ongeluk nabij het Turkse plaatsje Susurluk in 1996 al aantoonde (waar een internationaal gezochte Grijze Wolven-maffia-baas met diplomatiek paspoort, een hoge politie-functionaris en een grootgrondbezitter in één auto bleken te zitten), is de verwevenheid van maffia, Grijze Wolven, politie-officieren en politieke elite zeer groot en hardnekkig. Wij pleiten daarom dan ook voor een inreisverbod van MHP-politici, uitsluiting op internationale fora en het verbreken van diplomatieke contacten met de ministeries van de MHP'ers. Ook zou politiek Nederland niet zo snel meer moeten zwichten voor de politieke druk vanuit Turkije, zoals de Verenigde Staten onlangs deden door een resolutie over de erkenning van de genocide op de Armeniërs begin vorige eeuw terug te trekken.

Een andere effectieve maatregel om de speelruimte van de Turkse rechts-extremistische politieke maffia in Nederland zo klein mogelijk te houden, is de Grijze Wolven-organisaties in Nederland, enkele tientallen groot, van gemeentelijke subsidies te onthouden. Ondanks jarenlange publicaties en waarschuwingen hebben sommige gemeentes nog steeds geen maatregelen genomen tegen de financiering van Grijze Wolven-organisaties. Het intrekken van subsidies en contacten bij gemeentelijke instellingen zal de status van de organisaties binnen de Turkse gemeenschap aanzienlijk verlagen. De Grijze Wolvenorganisaties zullen niet meer als aantrekkelijke belangenorganisatie voor de Turkse gemeenschap gezien worden. Zo is het wellicht mogelijk om vooral Turkse jongeren bij andere organisaties te betrekken, zodat zij minder onder de intolerante, extreem-nationalistsche en criminele parapluie van de Grijze Wolven vallen.

Men moet hierbij niet vergeten dat de Turkse extreem-rechtse beweging een totaal andere structuur en dynamiek heeft dan de Nederlandse extreem-rechtse beweging. De Grijze Wolven in Nederland zijn extreem gewelddadig en fungeren als loopjongens van de politieke maffia in Turkije. De Grijze Wolven proberen met intimidatie, discriminatie (van bijvoorbeeld Koerden en Alevieten) en afpersing delen van de Turkse gemeenschap in haar greep te houden. De neuzen van de Grijze Wolven zijn gericht naar Ankara, niet op integratie of interesse in de Nederlandse maatschappij. Pas als er in die Nederlandse maatschappij zaken gebeuren die het aanzien van Turkije zouden kunnen schaden, zoals de oprichting van het Koerdisch parlement in ballingschap in 1995 in Den Haag, de destijds dreigende komst van PKK-voorzitter Öcalan naar Nederland of de recente plannen om in Assen een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Armeense genocide te plaatsen, komen de Grijze Wolven in actie en slepen zij hun vaak nationalistisch georiënteerde landgenoten mee.

In Nederland is het doorgaans 'not done' als je je uitlaat als rechts-extremist. In Turkije staat juist de superioriteit van het Turkse ras voorop, wat heeft geleid tot vele nationalistsche uitbarstingen, zoals de meedogenloze onderdrukking van de Koerden in Zuid-Oost Turkije. Juist iedereen die niet past binnen de definitie van het Turkse ras en zich verzet tegen deze door de politiek opgelegde doctrine, wordt vervolgd. Zo is er in Turkije sinds 1946 nooit iemand wegens racisme veroordeeld, maar zijn daarentegen talloze mensen die de superioriteit van het Turkse ras ter discussie wilden stellen, het opnamen voor een minderheid of daartoe behoorden of andere politieke ideeën hadden, verdwenen, gemarteld, gevangengezet of vermoord. De van patriottische trots en extreem-nationalisme doordrenkte Turkse samenleving, maakt de Grijze Wolven tot een geducht tegenstander voor de Nederlandse overheid en maatschappij. Alleen als we de Grijze Wolven, naast strafrechtelijke vervolging, kunnen isoleren, alternatieven kunnen bieden voor kansarme Turkse jongeren en samenwerken met Turkse organisaties die wel een toekomst voor iedereen willen (laten we die niet vergeten), is het mogelijk de Grijze Wolven in de marge van de samenleving terug te drukken.

Ernst Haffmans

Lid van het Comité 'Stop de Grijze Wolven'