Turkse actievoerders demonstreren in Rotterdam


ROTTERDAM (ANP) - Ongeveer vierhonderd linkse Turken demonstreren zondag (10.12.00) in Rotterdam. Zij zijn op de been in verband met de dood van een man van Turkse afkomst. Hij overleed zaterdagavond in Rotterdam na een treffen tussen linkse en rechtse Turkse jongeren.

Herdenking Cafer Dereli, 12 december 2000, Rotterdam
  Cafer Dereli  
De groep demonstranten, die zondag van de Coolsingel naar het Schouwburgplein trok, bestaat voor een groot deel uit actievoerders die in Rotterdam een solidariteitsactie voeren voor hongerstakers in Turkse gevangeniscellen. Zij richtten begin vorige week een tent op naast het stadhuis op de Coolsingel. Tegen 13.00 uur vertrokken zij naar het Schouwburgplein. Daar viel zaterdagavond de dode, die volgens de actievoerders een Belg van Turkse afkomst is.

De demonstranten willen dat een delegatie een krans mag leggen bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Volgens een politiewoordvoerder is het niet zeker of dat gaat gebeuren. De consul zou wel bij de demonstratie op het Schouwburgplein aanwezig zijn. Verder leggen demonstranten bloemen neer op de plek waar het slachoffer viel en dragen zij spandoeken en vlaggen met zich mee.

De vechtpartij van zaterdag ontstond toen rond zeven uur een groep Grijze Wolven opdook op de Coolsingel. Zij staan bekend om hun sterk nationalistische ideeën. De groep Grijze Wolven riepen provocerende leuzen en daagden de actievoerders uit. Na een achtervolging richting Schouwburgplein en Kruisplein kwam het tot een treffen, waarbij de dode en een zwaargewonde vielen.

De gemeente Rotterdam beslist elke vier dagen of de tent bij het stadhuis mag blijven staan. Over de volgende verlenging neemt de gemeente maandag een beslissing. Gemeente en politie waren van het weekeinde nog niet van plan de tent eerder weg te halen en de actie te beëindigen.