alert = afa

Home
Inhoud 3-2008
Zoeken

Lonsdale News

Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
alertafa@xs4all.nl
PGP-key

kroniek belgie

printversie

Correspondenten uit België

Juni
02. Daniël Féret, oprichter van het Belgische Front National wordt veroordeeld tot 1 jaar cel onvoorwaardelijk wegens valsheid in geschrifte. Om deel te kunnen nemen aan de Europese verkiezingen van 2004 knoeide hij met de handtekeningen. Zo gebruikte hij o.a. namen van overledenen.
02. Nation houdt een spandoekactie in Bastogne tegen de bouw van een Turkse moskee.
07. Blood & Honour organiseert een National Socialist Black Metal-concert in Lebbeke met het Griekse Der Sturmer, Absurd uit Duitsland, Ecce Mors en het Vlaamse Huldrefolk. Enkele honderden neonazi's zakken af naar Lebbeke maar de politie grijpt niet in. Er was ook nog een afterparty voorzien in Club Valhalla in Rijkevorsel (zie ook 19/7).
19. Sigfried Verbeke en zijn Franse kompaan Vincent Reynouard worden veroordeeld tot één jaar effectief wegens overtreding van de wet op het negationisme. Beiden werden in het buitenland eerder ook al veroordeeld voor het publiceren en verspreiden van negationistische propaganda. De broers Sigfried en Herbert Verbeke zijn de verantwoordelijken voor de vzw Vrij Historisch Onderzoek die reeds jaren antisemitische en negationistische boeken en pamfletten verspreidt.
22. Voorpost organiseert een spoedbetoging in Wezembeek-Oppem voor de Vlaamse Onafhankelijkheid. Een kleine driehonderd Voorposters uit Vlaanderen en Nederland komt opdagen.
22. Op een Republikaner-congres in München wordt een Vlaams Belang-delegatie uitgenodigd. Onder de genodigden was o.a. Philip De Winter en Bart Debie. VB-stichter Karel Dillen krijgt er de 'Europaprijs' die door dochter Marijke in ontvangst wordt genomen. Er waren honderden betogers om tegen het congres te protesteren.
23. De Franstalige antifascisten van RésistanceS en hun voorzitter Manu Abramowicz doen aangifte tegen het extreemrechtse België en Christendom (B&C) en de website Novopress. De klacht komt er nadat B&C voorman Alain Escada, Abramowicz beschuldigde aan het hoofd te staan van een terroristische beweging die een stadsguerrilla wil organiseren. Aanleiding is de aanwezigheid op 7 juni van Abramowicz op een door Secours Rouge (Rode Hulp) georganiseerde solidariteitsbetoging met de gearresteerde voormalige leden van het CCC (Strijdende Communistische Cellen). Hij was daar evenwel enkel aanwezig voor zijn journalistieke werk.
26. NJSV Antwerpen organiseert een vormingsavond met Yves Pernet over anti-materialisme.
26. Georges-Pierre Tonnelier, tot voor kort voorzitter van de studiedienst van het Belgische Front National, wordt veroordeeld tot 18 maanden voor laster en aanzetten tot rassenhaat, na antisemitische uitlatingen tegen een student in 2003. Tonnelier was één van de dissidenten van het herenigde FN en werkte ook samen met de negationistische uitgeverij Editions Mengal. Hij is ook actief binnen Bruxelles-Identité-Sécurité, waar ook Mouvement Nation-voorman Hervé Van Laethem bij actief is. Tonnelier wordt door het FN geschorst.
26. De Antwerpse boneheads die samen met de bende 'Lacoste 99' in april 2006 een raid uitvoerden op dancing Meuln in Elverdinge zijn voor de rechter verschenen. Kevin L. uit Lichtervelde krijgt twee jaar cel waarvan 16 maanden voorwaardelijk, Robbie Q., een in Antwerpen wonende skinhead, krijgt twee jaar voorwaardelijk en mag geen contact meer hebben met het skinheadmilieu. Alle veroordeelden moeten een schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers. Bij de aanval die gericht was tegen de Ieperse bende de 'Tacchini's' werd de toevallig aanwezige klant Tom Cailliau zwaar gewond nadat men hem met een koevoet op het hoofd had geslagen. De inboedel werd kort en klein geslagen.

David Duke en Ignace Verstraete van Huldrefolk (rechts)
  David Duke en Ignae Verstraete'  
27/28. David Duke is opnieuw te gast op een Eurorus-congres in Dendermonde, onder de noemer 'Rusland en de Europese rijksgedachte'. Het door Kris Roman geleidde Eurorus is een extreemrechtse vereniging die sinds kort aangesloten is bij de koepelorganisatie Nieuw-Solidaristisch Alternatief. Ze verdedigen naar eigen zeggen de Europese waarden en willen zich samen met Rusland verzetten tegen de invloeden van het zionisme en de immigratie.
David Duke is ex-KKK leider en eveneens samen met zijn vrouw Chloe Gardin medeoprichter van het neonazistische internetforum Stormfront. Het feit dat hij logeerde bij lokaal Vlaams Belang-gemeenteraadslid Karin Milik en haar echtgenoot Thierry De Rijcke (de bodyguard van Philip De Winter) zorgde voor commotie binnen VB-kringen. Collega VB-er Mark Van De Velden dreigde met ontslag als Milik niet opstapte, maar hij draaide al snel bij na tussenkomst van de VB-top. Andere sprekers op het congres waren o.a. Stephanos Gekos (ARMA), Alfred Vierling (Voorpost Nederland), Jan Kristel, Andreas Thierry, Frederik Ranson (NSV/N-SA) en Thierry Vanroy (NSV-Hasselt/N-SA). Robert Steuckers (Euro-Synergies) was opnieuw dagvoorzitter. Een andere opvallende aanwezige op het Eurorus-congres was Gunther Van Den Eynde uit Hamme. Hij is glasetser en maakte de cadeau's voor de sprekers, o.a. glazen met Eurorus-logo. Hij etst ook glazen en asbakken met allerlei neonazistische symbolen, zoals Keltische kruizen. Hij stond nog op de lijst van het VB in Hamme voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Ook de drummer van de pagan-metalband Huldrefolk, Ignace Verstraete alias Huldre Hammerman was op het congres aanwezig en poseerde met David Duke.
28. In Hasselt wordt brand gesticht in het gebouw dat binnenkort ingericht zal worden als moskee voor de Turkse gemeenschap. De schade bleef beperkt. In 1992 werd Hasselt al eens opgeschrikt door een gelijkaardige brandstichting in een moskee door VB-militanten Adelin Houben en Freddy M.
28. Jeune Nation organiseert een congres in Brussel onder de noemer 'Du Kosovo à Anderlecht, on est chez nous' ('Kosovo in Anderlecht, zij zijn onder ons') met sprekers Arnaud Borrela (Solidarité Kosovo), Emanuele Licari (woordvoerder Mouvement Nation), Alain Escada (België en Christendom) en Hervé Van Laethem (leider Nation).
28. Voorpost organiseert haar jaarlijkse Radikale Sporenherdenking in zaal Harmonie in Antwerpen. Naast de muziekkapel van het VNJ waren er toespraken van VB-volksvertegenwoordiger Bart Laeremans, Voorpost actieverantwoordelijke Luc Vermeulen en Voorpost voorzitter Johan Vanslambrouck. De Nederlandse band Standrecht zorgde voor de nationalistische liederen.

Juli
05. Een delegatie van de Combat-18 tak van Blood & Homour Vlaanderen is aanwezig op een demonstratie in Zoetermeer. Ze vormen samen met de Nationaal-Socialisten Nederland (NSN) een apart blok naast het 'Zwarte Blok' en lopen openlijk met een Blood & Honour Vlaanderen spandoek. Een vertegenwoordiger van Blood & Honour Vlaanderen hield er ook een toespraak.
05. Voorpost organiseert haar 13de Heel-Nederlands voetbaltoernooi in Nederland.
05. Minister van Gelijke Kansen Marie Arena (PS) wil onder de controle van de Raad van Europa een lijst van haatsites opstellen. Het betreft hier racistische en antisemitische websites.
11. Op de Nationale Vergadering van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) wordt de scholierenafdeling Katholiek Vlaams Scholieren Verbond (KVSV) voor twee jaar erkend als autonome afdeling binnen de KVHV-koepel. De KVSV werd begin 2008 opgericht met steun van KVHV.

Voorpost afdeling Aalst
  Voorpost afdeling Aalst'  
11. In heel Vlaanderen wordt de Vlaams-Nationale feestdag gevierd. Op de 11-juliviering in Brussel komt het tot opstootjes tussen militanten van Voorpost en de Belgicisten van B-plus. De NSV organiseert 's avonds een 11-juliviering in Brussel met als gastspreker Roel de Leenheer (Taal Aktie Komitee). De nieuwe Voorpostkring Aalst organiseert een zangavond waar een kleine demonstratie aan vooraf gaat.
12. Verbroederingsweekend van Jeunesses Identitaires in het Vlaams Huis in Lille (Fr.)
12. In Den Haag betoogt Holland Hardcore voor "het behoud van vrije meningsuiting" naar aanleiding van een huiszoeking bij Stefan Heijnen, een medewerker van het internetforum. Naast enkele mensen van Jeugdstorm Nederland, NVU, Nationalistische Volksbeweging, NSA, Blood & Honour Nederland en Voorpost waren er ook enkele Vlamingen aanwezig. Ondermeer leden van Groen Rechts en Blood & Honour Vlaanderen zijn present. Een zeventigtal rechts-extremisten kwam opdagen en scandeerde slogans als "Eigen Volk Eerst" en "Nationaal Socialisme nu!".Voorpost Nederland leende hun spandoek "S.O.S. democratie" van het Vlaams Belang, het VB-logo werd evenwel weggewerkt.
18. Zes KVHV'ers van de afdelingen Gent en Antwerpen gaan o.l.v. oud-KVHV'er Brecht Vermeulen (huidig voorzitter VVB Roeselare en directeur van huisvestingsmaatschappij De Mandel) op bezoek in Bonn en Heidelberg (Duitsland). In Bonn brengen ze een bezoekje aan de gelijkgezinde studentenvereniging Burschenshaft Frankonia en aan het Burschenschaft der Norddeutschen en Niedersachsen. In Heidelberg bezoeken ze de Katholische Deutsche Studenten Verbindung Ferdinandea Prag zu Heidelberg. Deze maken net zoals het KVHV deel uit van de Europaïscher Kartelverbond.
18/27. De VB-Jongeren organiseren hun jaarlijkse zomeruniversiteit, dit jaar in het Poolse Silezïe. Gedurende 10 dagen komen verschillende VB-kopstukken de jongeren bijscholen over allerlei politieke thema's.
19. In de Club Valhalla in Rijkevorsel wordt een concert georganiseerd met de twee extreemrechtse bands Kill Baby, Kill! en Short Cropped. Ook Dick Torture and the Selfabusers waren geprogrammeerd, maar zij zegden het optreden af. Het is niet de eerste keer dat het café extreemrechtse groepen uitnodigt. Zo speelden eerder o.a. de Blood & Honour bands Sense of Pride, Preserve White Aryans en Lion's Pride in de 'Valhalla', dat voordien rock-metalcafé 'El diablo' heette. Ook voor het laatste Blood & Honour-concert in Lebbeke op 7 juni werd de afterparty aangekondigd in Club Valhalla.
24. Bert De Visscher van het paganistische metal-label Nepherex organiseert een Nepherex Fest in Jeugdhuis Kadee in Bornem. Naast de bands Vinternatt uit Turnhout en Berserkir uit Wetteren komt de Slavische Pagan-Metalband Arkona uit Rusland spelen.
28. Voorpost roept op om naar het nationalistisch muziekfestival Magyar Sziget in de buurt van Budapest te gaan.
31. Uit protest tegen de recente kraanbezettingen door asielzoekers bezetten de VBJ een torenkraan in Brussel. Ze eisen een kordaat optreden tegen wat zij noemen "asielchantage" en het onmiddellijk terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Eind juli 2008 was Kris Roman te gast in St-Petersburg op een congres van de Russische extreemrechtse organisatie DPNI. Daar kreeg hij ook de gelegenheid in een kazerne wapentuig uit te testen. Hij oefende ondermeer met een Kalashnikov (AK47), een SVD scherpschuttergeweer en een RPK Mitrailleur. Ook maakte hij kennis met de door Russische nationalisten vaak beoefende zelfverdedigingsport 'Mix-Fight'.

Augustus
01. Wouter Vermeersch, politiek secretaris van Jong Gezond Verstand (JGV), de jongerenafdeling van Lijst De Decker (LDD) lanceert een oproep tot krachtenbundeling in het jonge Vlaams-nationalistische en rechtse veld om te komen tot een Jong Forza Flandria. De initiatiefnemers komen allen uit de top van JGV. JGV schuwt de samenwerking met Vlaams Belang niet, zo waren ze aanwezig op de Voorpost spoedbetoging (zie 22/6). Verschillende individuen uit extreemrechtse hoek onderschijven het initiatief, zoals Tom Van Den Driessche (NJSV, KVHV), Sandy Neel (Voorpost) en Tim Willekens (VBJ). Eerdere pogingen van een samenwerkingsverband tussen VB en Lijst Dedecker om te komen tot een Forza Flandria werden steevast afgeketst door de partijtop van Lijst Dedecker.
02. Een veertigtal militanten van Voorpost gaat naar de Europäische Kameradschaftsabend van het Duitse NPD. Naast Voorpost waren o.a. leden van het Franse Front National en van het neofascistische Stalhelm aanwezig.
02. De extreemrechtse en islamofobe oi-band Kill Baby, Kill, van Dieter Samoy speelt op een Blood & Honour Memorial festival in Polen ter nagedachtenis van de overleden zanger Mariusz Szczerski van de Poolse extreemrechtse band Honor.
04. In Mortsel wordt een veertienjarige jongen met Spaanse roots door een groep jongeren in elkaar geslagen. Hij wordt onder meer uitgemaakt voor makak (scheldwoord voor Marokkanen).
09. In de Moloko in Brugge (ex-Kastelein) wordt opnieuw Short Cropped uitgenodigd, een extreemrechtse band uit Turnhout. De "Turnhout City Patriots" spelen er samen met het Australische The Corps. De drummer van Short Cropped, Bjorn V., moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen i.v.m. de aanval op Rafaël Mensah en zijn vriend in de buurt van De Kastelein (mei 2006). Hij was eerder al betrokken bij vechtpartijen in jeugdhuis Wollewei in Turnhout. Het beleid in de Moloko is er duidelijk nog steeds één van "extreemrechts en racistisch of niet, unite!".
10. NSV en NJSV houden een optocht in De Panne tegen de zogenaamde verfransing van de Vlaamse kustgemeenten. Ze hebben het gemunt op Franstalige inwijkelingen en horecazaken.
10. In het St-Paulusinstituut in Gent komen een tiental scholieren van het gloednieuwe Katholiek Vlaams Scholieren Verbond samen voor een voetbaltoernooi tegen de studenten van hun moederorganisatie Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond. De match werd afgesloten met een barbecue en samenzang.
15. VB-Jongeren van Evergem organiseren een traditionele augustusnacht in café The Story in Waarschoot.
22. NJSV organiseert een weekend aan de kust en gaat van daaruit naar de kameraadschapavond van Voorpost en de IJzerwake.
23. Naar jaarlijkse traditie wordt aan de vooravond van de IJzerwake een kameraadschapavond van Voorpost gehouden in de IJzerhoeve. Er komen ook enkele Nederlanders naar de zangavond.

Stand op IJzerwake, rechts Roeland Raes
  Stand op IJzerwake, rechts Roeland Raes'  
24. Een vijfduizendtal rechtsnationalisten verzamelt bij het monument van de gebroeders Raemdonck voor de 7de IJzerwake onder het motto 'Nu durven met Vlaanderen'. Naast de traditionele eucharistieviering, samenzang en het vendelzwaaien waren er toespraken van toekomstig Pro Flandria-voorzitter en huidig voorzitter van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid Guy Celen en van Voorpostvoorzitter Johan Vanslambrouck (eveneens voorzitter IJzerwakecomitee).
25. Na afloop van de IJzerwake doet Philip Dewinter in een vraaggesprek met VTM een revolutionaire oproep. Hij zei letterlijk dat "nu de laatste ogenblikken van de staat Belgie zijn aangebroken, er geen behoefte meer is om om de wetten en de instellingen van dit land nog verder te gehoorzamen (…) We moeten ons niet strikt aan de grondwet en de parlementaire democratie houden - op de laatste eindstreep voor de revolutie moet men de wet naast zich neerleggen", aldus Dewinter.
26. Het weekblad Humo ontmaskert Swa Cauwenbergh van Vlaams Belang Londerzeel als schrijver van valse lezersbrieven. De man zou al jarenlang systematisch zelf lezersbrieven schrijven naar de media in naam van fictieve personen. Swa Cauwenbergh is eveneens actief binnen het Nationalistisch Vormingsinstituut van het Vlaams Belang, wat nu Dienst Vorming heet.
29. In de Frontline in Gent heeft het Legacy-Fest plaats. De geprogrammeerde groepjes komen allen uit het Pagan-metal circuit en onderhouden goede banden met allerlei rechts-extremistische bands en individuen. Groepen als Theudho, waarvan de frontman Jurgen Suys mede-oprichter was van het Vlaams Heidens Front en gitarist Bastiaan Vonckx die goede banden onderhoudt met groepen als Voorpost. De bands Klauwaert en Draugluin prediken dan weer het Vlaams-nationalisme in zijn radicaalste vorm.
30. Op de demonstratie van de NVU in Zwolle tegen het Verdrag van Lissabon is een opmerkelijke delegatie aanwezig van de Combat-18 tak van Blood & Honour Vlaanderen. Een vertegenwoordiger van Blood & Honour Vlaanderen houdt er ook een toespraak.
30. Mouvement Nation gaat naar het Vlaams Huis in Lille voor een actie-trainingsweekend.

(uit: Alert!, nummer 3, oktober 2008. Alert! is een uitgave van de Anti-Fascistische Actie Nederland - AFA)

terug naar inhoud